Proč jsem na sociální síti


Na Facebooku projevuje své názory početná skupina občanů. Nezkoumám, proč se tam angažují oni, ale hledám, proč se tam angažuji já.
Jako starý dědek jsem ješitný a chci prezentovat svá moudra nejrůzněji nabytá a korigovaná vlastní životní zkušeností. Žiji v iluzi, že si toho někdo všimne a třeba dle toho zohlední i svůj postoj ke společenskému dění, nebo i k vlastnímu životu.
Myslím si, že žiji v dobrém městě a proto neváhám život v něm prezentovat, kdykoliv je mně to dopřáno zažít na vlastní kůži. Na některé události možná upozorním natolik přesvědčivě, že to podnítí návštěvu ať muzea či galerie, nebo alespoň vyvolá lítost mého přítele na FCB nad tím, co už mu uteklo.
Často se zapojuji do diskuse o životě společnosti, a někdy takovou diskusi dokonce vyvolám. Vím, že společnost je oficiálně řízena těmi, které jsme si zvolili, a poznávám, jak častý je nářek nad zvolenými, ne nad voliči. Často je manifestován argumenty i povzdechy nějaký zrovna aktuální postoj a já se už z principu stavím proti té většině. Jednak si nemyslím, že pravdu definuje většina, jednak s účastí oponenta je diskuse přínosnější, než je jen diskuse manifestační. Za slabošské a na diskusi nepostačující pokládám výkřiky proti oponentovi, aniž by byl uveden argument podporující vznesenou rádoby výhradu.
No, a konečně idea. Ta má sílu a naše společnost snad ani ideu nemá. Snažím se vyvolat nápravu odkazem na současný projev síly ideje Alláhovy, nebo připomínkou třeba i falešných ideologií, s nimiž šli do útoku vojáci RA – Za Stálina volali, případně za ródinu, ne za svobodu své země, natož za svobodu těch okupovaných zemí. Ideje naplňuje dav, ale dobrá idea v davu nevzniká. S odkazem na nedávnou minulost pozitivního vlivu křesťanství na Evropu, stojí za zmínku idea tradice. Není podstatné, zda má idea racionální obsah, ale to je podstatné, jaký byl její dopad na společnost. Hitlerův nadnárod i komunistická rovnost byly falešné a přesto strhly k akci dav, křesťanství je taky založeno jen na víře, ale dodnes žijeme v tom, o co se zasloužilo, a nemám na mysli jen kulturní památky, ale i šíření vzdělanosti, národního uvědomění atp.

ZPĚT na Rozličné texty