Babiš


Sleduji ankety v Deníku, a tato – o Babišovi - by mohla být nepřehlédnutelná i na mém webu. Dodržuji vypsaná čtyři témata a pro web trochu upravuji text z ankety.
Zatěžuje nás Babišova kauza skutečně? Někteří politikové odstupují, jiní neodstupují. Napadá mne Izrael, ale znalci by jistě v nedávné historii našli další. Naše politika za těch 30 let natolik zhrubla, že obviňování čelních funkcionářů lze brát jako jednu její zrovna módní formu. Vychytralost všeho druhu je pro nás obvyklá. Voliči ji ve své většině akceptují jako pozitivum. Ti stejní voliči si vybírají své politiky, proto voliče je třeba kultivovat, což v době výrazné PR je marná práce.
Většina oponentů je přesvědčena, že Babiš je ve střetu zájmů a řešení takového problému ho natolik zaměstnává, že nemá čas na práci pro společnost. Zda je, či není Babiš ve střetu zájmů, a zda ovládá své bývalé „impérium“, je třeba prokázat ne morálními odkazy, ale soudně. Střet zájmů je totiž zajisté právní pojem, není to jen příhodné téma pro novináře a oponenty. Jak Babiš (ANO) pracuje pro svoji zemi, je dobré agitační téma, ale vždy záleží na tom, kde stojí hodnotitel. Jestli mnozí občané vyjadřují sympatie Babišovi, pak to nebude pro jeho řečnické umění či modré oči, ale pro spokojenost s tím, co pro ně vykonává. Audity EK střet zájmů popisují obecně a výrazně rozšiřují oblast sledování oprávněnosti dotací, což určitě pomůže Babišovým advokátům při obhajobě jeho vlastního střetu zájmů.
To Babišovo StB je jen zdánlivě závažný argument. Nemorální jsou totiž všichni bývalí členové KSČ, kteří vstoupili do strany, která za jeden svůj nástroj moci měla StB. Jeden z nich je dokonce prezidentem republiky. Míru nemravnosti straníků i StB bych hodnotil dle skutků jejich členů. Mnozí byli vychytralí, což je kvalita i dnešních aktivistů, jiní byli bázliví, což je kvalita i mnohých dnešních zaměstnanců, atp. Nejsou-li o nepravostech u Babiše doklady, jistě ještě žijí někteří z těch, které Babiš poškodil. Proč se neozývají, aby prokázali Babišovy prokomunistické aktivity? Skoro se divím, proč Babiš neoperuje tím, jak rozkrádal komunistickou společnost, když mohl do nové společnosti nastoupit s tak značným kapitálem.
Tak znovu ke klíčové otázce. Zda někdo vládne dobře či špatně je velmi relativní hodnocení. Někdo upřednostňuje zbytečné investice k zajištění své předvolební podpory, jiný zase upřednostní splácení dluhu. Ústupky komunistům za podporu vlády možná jsou, taková už je politika, ale voliči je zatím nevnímají a opozice je ani v konkrétní formě neuvádí. Jestli existují ve společnosti různé politické strany od leva do prava, pak kritérium úspěšnosti nemůže být nikdy jednoznačné a je vždy jen politikum. Trápí nás, že je neetické vládnutí potenciálního provinilce a minulého člena StB, bez ohledu na výsledky jeho vlády. Zavrhneme dobrou hudbu od perverzního vilného skladatele či interpteta, nebo přijmeme názor, že taková už je doba?

ZPĚT na Rozličné texty