Mladí konzervativci (MK)


Nedávno se v Plzni konala republiková konference, která byla nejen příležitostí k vzájemnému setkání mladých iniciativních kandidátů na mnohé politické funkce, ale byla spojena, jako již tradičně, i se sérií přednášek. Tentokrát byly na téma Spolupráce zemí V4 v rámci Evropské unie. Využil jsem možnosti zúčastnit se tohoto jednání nejen se zájmem o téma konference, ale i proto, abych si porovnal současnou činnost MK s tou, kterou jsem mohl hodnotit na samotném počátku vytvoření plzeňské organizace MK.
Těch cca 25 let se projevilo v mých očích pozitivně. V té počáteční době bych hodnotil MK jako dorost pro ODS. Tak byly orientovány i mnohé jejich přednášky pro veřejnost, a tak byli vybíráni i jejich autoři. Mirek Topolánek by mohl být tehdy jejich představitelem. Dnes se mně jevili MK spíše jako mladí kandidáti pro politickou práci ne již tak úzce specifikovanou, což se projevilo i v obecněji chápaném obsahu přednášek přednesených pracovníky odborných institucí. Z tohoto směru nevybočily ani spíše pozdravné projevy představitelky sponzorující nadace Konráda Adenauera a poslance EU Jiřího Pospíšila.
Signifikantní pro orientaci MK mohou být některé stručné postřehy z přednášek: Masová imigrace je hrozbou evropskému způsobu života. Na počátku V4 byl nám jednotící společný postkomunismus. Podobně jako V4 existují neformálně např. společenství severských či jižních zemí. V4 je brzdičem integrace EU, ale musí si dávat pozor, abychom se neoddělili zcela. Naše poloha mezi Německem a Ruskem výrazně ovlivňuje naši politiku nejen v současnosti. Bojíme se bojovat. Evropa je mocnější než Rusko. Není zájem o vzájemnou výraznou ekonomickou spolupráci mezi zeměmi V4 – individuálně navazujeme hospodářské vazby na jiné země. V4 jsou země rozdílné, ale zřetelně nás spojují krize. Takové a podobné výroky z přednášek byly vždy doloženy vybranými fakty, takže nebyly v diskusi zpochybňovány.

ZPĚT na Rozličné texty