Facebook – tam se vypovídáme dosyta.


Tak třeba něco mého v lednu:
• Běžní pasanti na FCB sotva mohou kvalifikovaně posoudit rozpočet v detailech. Zjednodušeně hodnotím tak, že prozíravý Babiš si dal do rozpočtu dostatek „vaty“ a lidem zvolený parlament mu to schválil. Dnes Babiš ten rozpočet snadno překonal a sbírá za svoji prozíravost – politickou vychytralost politické body – z hlediska politické praxe větším právem, než Ti, kteří ho na detailech kritizují. K zdánlivě nejpádnější kritice patří malé investice. Nějakou dobu jsem byl v dost vysoké funkci zajišťující financování rozvoje jaderného strojírenství, tak dobře vím, že nejde jen o výši vložených peněz - investic, ale i o jejich účelné využití. Nebude-li hodnocena i účelnost, je kritika investic málo věrohodná. PS: Všimněte si, jak už prozřel Sobotka, když chce přebytkem rozpočtu 2016 eliminovat tu „vatu“, která je opět v rozpočtu na 2017.
• Může být perverzní děvkař uctíván jako znamenitý hudebník nebo autor románů? Ztratí hodnotu dílo vědce, který se následně zblázní? Může se stát pronásledovatel křesťanů svatým? Proč se pokládá zloděj po odpykání trestu za řádného občana? Asi proto, že nejen Bůh je ve třech osobách, ale i člověk může mít dvě tváře v čase nebo i v různém prostředí měnící svoji váhu. V pohledu na tu dvojakost často spíše hodnotíme sebe než tu osobu.
• To je strašné, co ty dnešní zákony umožňují těm bohatým. Jestli je ten zlý Babiš sám protlačil přes parlament, tak klobouk dolů, ale ony ty zákony asi budou starší – připravené i pro ty předchozí boháče, nebo to vidíte jinak? Snad ty dotace jsou nelegální? To by byla velká ostuda pro policii nebo pro toho, kdo ty nepravosti má hlídat.
• Politika vyžaduje osobnosti zaujaté službou společnosti, o jejímž vývoji mají přehled a vizi. Nestačí usilovat o své, nebo nejvýše stranické dobro. Manipulovaný dav najde jen politiky vychytrale působící před volbami, proto bych se vrátil k výběrové demokracii řeckých měst – nenásilně. Tak na půl roku před volbami bych zakázal veškerou mimořádnou politickou agitaci. K volbám by šli ti, koho politika zajímá průběžně a někteří další, kteří by si volby nedokázali odpustit, ale ti by volili neškodně - náhodně.
• Kavárny nemusely zdražit. Ta naše je spíše klub než kavárna a přiměřeně tomu jsou i její zisky a přesto nezdražila, protože nás má barmanka ráda, ale kde jde o kšeft, byl by hospodský hloupý, aby na cizí úkor si nepolepšil, když už nemůže přijít k penězům dříve obvyklým způsobem.

ZPĚT na Rozličné texty