Tři listopadové vstupy


*Mnozí si myslí, že nejsme právním státem. Já mám názor právě opačný. Jsme právním státem víc, než si myslíte. Což je málo kauz, které místo politiků musejí řešit právníci, resp. nejrůznější soudy? :-) Smůla je pouze v tom, že soudy konají dle zákonů, které produkují politici. A že jsou to někdy pěkné paskvily, to si můžeme aktuálně připomenout tím zákonem, který se týká volby presidenta. Nejen, že zákon svědčí o malé politické prozíravosti, ale navíc usvědčuje z úplné ztráty logického myšlení, ať už to bylo u tvůrců zákona nebo u realizátorů jeho působení.
*Nedělí skončil církevní rok svátkem Krista Krále a v Plzni „u Redemptoristů“ to pojali skutečně okázale. Při mši svaté zněla znamenitá a znamenitě provedená Haydnova Missa in temporem Belli. I kázání bylo zajímavě uvedeno vzpomínkou na Olympiádu, resp. na God Save the Queen. Nechci podnítit diskusi na téma „zase ti flanďáci oblbují prostý lid“, jen chci poukázat na místo, kde je jako „vedlejší produkt“ kultivován duch člověka, a srovnat to s právě probíhajícím zmatkem těch, kteří neumějí ani logicky myslet (při vyhodnocení prezidentských kandidátů) a chtěli by kultivovat celou společnost. V té souvislosti nemám ani strach, že církevní restituce způsobí větší újmu společnosti, než přináší již po roky ponechání stávajícího stavu.
*Jeden z mých přátel dal nedávno na FCB obrázek středověkého upalování snad čarodějnice, aby tak dal najevo zvrhlost církve, která dnes chce nějaké restituční požitky. Vzpomněl jsem si na to při nedávném šedesátém výročí odsouzení a následné popravy Slánského a jeho „party“. Možná i otec či děd mého přítele na FCB tehdy - prakticky v současné době – taky jásal, ale určitě nedemonstroval při té „očistě“ společnosti. A přidal bych v té souvislosti podobný, byť „nejubilující“ proces s Miladou Horákovou, kdy taky byly zachraňovány „mravy“ podivným způsobem, a to v čase mnohem nám bližší společnosti. Vzpomeňme alespoň tyto dva, až budeme přemýšlet nad svým novým presidentem.

ZPĚT na Rozličné texty