Výběr stran


*Volby se blíží, začínám si postupně hledat kritéria pro výběr té správné strany. Zdá se, že se jejich počet v PSP rozšíří, což prospěje v dnešní době, kdy si poslanci stále ještě neuvědomují, že demokracie je diskuse a ne demoktarura, při níž jen aplikují metodu známou z dob komunistické diktatury.
Hledisko první: Nejsem příznivec přímé demokracie, protože o podstatných věcech při ní rozhoduje manipulovaný a emotivní dav (viz korelace úspěchu a rozsahu předvolební agitace), který má navíc méně informací než skupina vybraných jedinců. Navíc přímo zvolený starosta či jiný činitel v demokraticky zvoleném sboru nemusí mít zajištěnu podporu, kterou mu zajišťuje volba nepřímá, kdy je on součástí onoho sboru. Nebudu tedy volit strany, které mají v programu přímou demokracii.“
Hledisko druhé: Nebezpečné v parlamentu jsou dosud stále velké strany tím, že inklinují samy nebo v koalicích k „demokratuře“, což je diktatura aplikovaná demokraticky zvolenou většinou. Ta většina nemusí být moudrá, ale spíš je pohodlná a znalá vládnutí jen praktikami nabytými z dob KSČ. Navíc právě do těchto stran vstupují ti, kteří spoléhají na to, že své osobní zájmy prosadí právě onou stranickou většinou v parlamentu (podoba je i v komunální variantě). Ubohost naší demokracie spočívá v tom, že je stále chápána jen ve své numerické interpretaci (úsilí o získání nadpoloviční většiny, byť jen jediného hlasu) a není chápána jako diskuse vedoucí k dohodě mezi rozdílnými stranami. Nebudu volit velké strany a strany k nabobtnání směřující.
Hledisko třetí: Nebudu volit komunisty, kteří se ke komunismu programově hlásí. (Těm skrytým v ostatních stranách se nedá vyhnout.) KSČM má schopného demagoga předsedou, má lákavé proklamace, ale okázale navazuje na minulost, kdy jejich proklamace taky byly lákavé, dokud nebyly prověřeny praxí. Jsem už starý pamětník a mám dobrý důvod nevěřit ani KSČM - následnici KSČ.
Hledisko čtvrté: Jsem přesvědčen, že řízení podniku nemůže být demokratické, a proto tam nabytá zkušenost není uplatnitelná v parlamentu, jakkoliv bych tam po nějakou dobu byl ochoten tolerovat zvyklosti z řízení podniku, aby tak byla potlačena zvlčilá nekvalifikovaná suverenita současných neumětelů. Takto motivovanou stranu volit nebudu, protože sám nechci udělat v demokracii výjimku, ale jiným bych ji nevymlouval.

ZPĚT na Rozličné texty