Některé mé texty na listopadovém FCB



* Kdo byl zvyklý na jedinou pravdu za komunistů, ten špatně snáší názor odlišný od toho svého. S tím nic nenaděláme. Někteří to mají pod kůží na dlouho.
* K Istanbulské smlouvě: Jsou lidé, kteří v textu (Istanbul.) vnímají především literu a pří mnohoznačnosti slov dovedou s tím dělat divy – např. advokáti. Jsou jiní, kteří v textu vnímají především ducha a pak slyší i trávu růst. Taky svojí osobní interpretací mohou docházet k mnohoznačnosti sdělení. Jsou-li to ale osobnosti svým životem mravné a vzděláním a zkušeností zmoudřelé, věřím jim.
* K Evropské armádě: K čemu je armáda, když nepozná nepřítele a i kdyby ho snad poznala, tak strach z velitelského rozhodnutí, dovolávající se humanity a lidských práv, jí zakáže na nepřítele střílet. V poslední době vojáci stříleli jen pod vedením Ameriky nebo Ruska.
* O migraci: Formy současné války jsou pestré a jsou pojmenovány jako hybridní. Nešťastní jsou ti politici, kteří jsou v klidu, dokud není válka střílená, kterou znají z vyprávění.
* Babiš je bohatý a mazaný lišák a soudy jsou zkostnatělý pomalý úřad neusilující o spravedlnost, ale jen o naplnění litery zákona, který si již dávno před Babišem rafinovaní politici ke svým rejdům v podnikání připravili. Tím především bude ovlivněna aktuální Babišova kauza, takže tipuji, že půjde do ztracena, jako jiné jí podobné (např. min. obrany cca 800 mil. Kč již 3 roky se řeší).
* K listopadu: Revoluce to nebyla, ale převod moci to byl. K takové změně není třeba emotivního davu, ale převrat organizující skupina musí být z velmi kvalitních jedinců. Byla-li prováděna jen nadšenými amatéry proti profikům, nemohlo to dopadnout jinak, ale i za to díky Bohu.
* Pokládat manželství jen jako stvrzení lásky (s dodatkem dvou lidí), svádí k liberálnímu doplňování o další dvojice, trojice a větší grupy a u dalších ještě k rozšíření na nezletilé, u jiných zase na zvířata atp. Ta láska je nepochybně motivující, ale pro společnost láska dvojic podstatná není, pro společnost je důležitá vůle k množení, která je nezbytnou podmínkou setrvání společnosti. Když se manželství povede až tak, že setrvá do dospělosti dětí, pak je naděje, že společnost nejen nezahyne, ale zvýší i svoji kvalitu.
* Já se k tomuto národu hlásím, přestože tvrdím, že jsme v převážné části spolek poněkud vyčuraných jedinců nejen v posledních 30 letech, ale asi mnohem déle. Čest pak těm několika, kteří se od tohoto hodnocení odlišují.
* Je to čím dál horší, ale stále si myslím, že politici jsou věrným obrazem společnosti, takže i o té společnosti to platí stejně. Jen někteří to hodnocení nechtějí v té společnosti unést. Dědek, který pamatuje větší soudržnost rodin, přísnější hodnocení studentů při přijímačkách, překonávání bídy a politických ústrků, ochotu nasadit život za svobodu národa, ten by mohl o degradaci společnosti povídat. PS: Dnes i tu kytici od opovrhovaného politika musel hodit do koše ne domácí řvoucí dav, ale cizinec.
* Uspořádat si hodnoty to je jistě problém v každé době a vždy se asi budou lišit ti, kteří si je srovnávají dle své momentální emotivní mysli a ti, kteří respektují alespoň svoji životní zkušenost. Máte v tom jasno, jako měli komunisté vždycky. Já pamatuji i Gorbačova, tak si myslím, že i podobným směrem se může Rusko ubírat, zvláště, když nic jiného mu už mezi mocnostmi nezbude. Pamatuji si dobu, kdy jsme si i my mysleli, že se z ruského područí nedostaneme, proto taky bylo u nás tolik komunistů a tak hluboko pod kůží nám jejich poučky setrvávají.
* Pro dnešní politiky je typické, že všichni vědí, kde jsou chyby a co je správné, ale nic nedělají proto, aby chyby odstranili a o správných věcech dělali více, než jen mudrovali. Aktivní je jen ten Babiš, což ty zbylé zneklidňuje. PS: Jestli ty dotace dostal Babiš neprávem, tak nestačí o tom mluvit, ale je třeba konat, získal-li je právem, tak mluvení je jen projevem závistivé neschopnosti být taky úspěšný.
* Jsem taky optimista, ale lišíme se v tom, že zvrat k ideálu, jakkoliv definovanému, nezvládne (dle mne, kéž bych se mýlil) politik, který sice manipulovatelný dav zvládne, ale nevzdělá. Vzdělání davu je na generaci či na dvě, nejlépe po nějaké pohromě, které si i dav všimne. A to je ta bída dnešního normálního stavu, jak to vidí starý dědek a v mlze se to snažil naznačit těm méně zaujatým módní vlnou.
* Tolik věrohodných informací a ta policie pořád nekoná. Jenom jestli si ten Babiš v té době nevyužíval rafinovaně (byť nemravně) ty zákony, které si pro sebe připravili jiní méně zdatní podnikavci v době, kdy Babiš si o politiku ještě ani nestál.
* K řece plné plastů: Plasty jsou symbolem nové doby. Nejvěrněji vyjadřují skutečnost, že nová doba vyhazuje věci, které už použila, protože má na věci nové. V době minulé rozhodovala skutečnost, že když už jsem si něco koupil, tak to musím používat, třeba i opravené. V odpadech jsme se netopili, protože nás do toho nehnala ziskuchtivá výroba. Možná je to tím, že opraváři (třeba i krejčí) museli být zdatnější než dělník u pásu, a takových opravářů už není. Nedegeneruje ta společnost ve své většině?
* O letech šedesátých: Byla to doba, kdy naděje byla vnímána silněji než realita.
* Ve svých vstupech nechci být fandou Babišovi, ale chci být oponentem názorů, které v diskusi probíhají a pokládám je za diskuse hodné. Nedivím se těm, kteří mají jiný názor než já, ale nadšeneckých vln jsem zažil už příliš mnoho a vždy jsme si mysleli, že konáme dobro. Nerad se družím k davu, i když se jeví pozitivně. Odrazuje mne vždy to jediné heslo a absence způsobu nápravy – stále si myslím, že je to jen potěšení vlastní duše, že vyjadřuji svůj postoj, který pokládám za jediný správný. Pravda se hledá a nikdy není definitivní, proto pravdu není třeba manifestovat.
* Já se snad vrátím, abych si přečetl ten Putinův text, který jsem ignoroval. K tomu červenému plakátu jen dodám, že i mne osvobodili Rusové a jako dítě mám na ně dobré vzpomínky. To až s nabytím rozumu (informací) jsem si uvědomil, že nešlo o osvobození, ale o uchvácení, a to opomíjím cenu za to zaplacenou uranem i Podkarpatskou Rusí.

ZPĚT na Rozličné texty