Naši v Evropském parlamentu


Našich 24 zástupců mezi 732 poslanci EP sotva může hlasováním samostatně hájit lokální zájmy republiky, natož pak zájmy nějakého regionu. Všichni budou navíc spíše ve kvalitě „Euronováčků“, takže aktivitami nacvičenými jen v našem parlamentu sotva na veřejném fóru výrazně uspějí. V náš prospěch mohou působit především v kuloárech a při podobném osobním styku, kde prověří své skutečné jazykové znalosti a svoji obecnou kultivovanost.
Jak je při tom budou ti ostatní přijímat? To bude asi záležet i na struktuře, v jaké ty své poslance do EP vyšleme. Budou-li převažovat nápadní odchovanci či přímo dědicové minulého režimu, podiví se Evropa nad pamětí i nad soudností jejich voličů, což zvýšený zájem o spolupráci s takovou společností asi nevyvolá. Ostatně, v Evropském parlamentu, kde liberálové mají svůj klub a konzervativci zase jiný klub, budou k podivu i ti naši poslanci, kteří se dostaví pod  praporem promíchané konzervativně-liberální politiky.
Efektivnější v navazování kontaktů asi budou ti, kteří již mají v EP své jednoznačné politické partnery, s nimiž jsou ve shodě. Taková zavedená uskupení v EP mohou podpořit ve společných záměrech a od těch taky mohou snáze přenést jejich ustálené zvyky i od našich krajů.
Straničky, které si dělají z voleb recesi, reklamu či řeší osobní problémy svých kandidátů, nejsou v domácím prostředí sice žádnou zvláštností, ale jejich kandidáti jsou pro EP zcela zbyteční, a tak nejspíš za teritorium naší snad menšinové mentality ani neproniknou.
Přes veškeré zahledění se do Evropy ale nepřehlédněme, že význam voleb do EP spočívá nejen v možnosti ovlivnit evropskou politiku, ale taky v reklamě politických stran pro následné volby přímo u nás doma.

ZPĚT na Rozličné texty