Podobnost politiky a sportu


Nejen politice, ale i sportu všichni dobře rozumíme a svoje názory na politické dění nebo na činnosti sportovních klubů pokládáme za jediné správné. Svým politickým nebo sportovním celebritám fandíme.
Jsou však meze, jejichž překročení by nás mělo odradit od bezvýhradní přízně naším oblíbencům. V politice se to již některým povedlo, když si konečně všimli, že jejich oblíbení politici jim čurají na nohy. U sportu je to naše zaujetí pro vlastní klub asi ještě zaslepenější.
Zatímco u politiků nám už vadí, když oni nabývají zisky a výhody neregulárním způsobem – jakýmsi kličkováním v zákonech, tak pokud jde o podobné kličkování sportovního klubu v soutěžním řádu, tak to nám vůbec nevadí.
Jestli např. nedodržené pravidlo o registraci je nám nesmyslné, pak již dříve jsme měli na jeho tvrdost poukázat a navrhnout jeho zrušení. Bylo by to zcela v úzu společnosti, kde chaos je často záměrně vytvářen, aby z něho lépe profitovali ti „chytřejší“ mezi námi. Jestli ale chceme ve společnosti určitý řád, aby se nekonaly nepravosti jedna za druhou, pak se smiřme i s tím, že ten řád budeme aplikovat i v soutěžích našeho oblíbeného klubu. Nechtějme chytračit v soutěžním řádu, i když by tak náš klub snadněji profitoval.

ZPĚT na Rozličné texty