Výběr stran dokončení


*Stanovisko k politickým stranám, ucházejícím se k vstupu do PSP 2013
Příprava voleb jde do finále. Obecně platí, že strany agitují tím, co by vykonaly, kdyby to uměly a kdyby mohly vládnout samy. Obojí je nereálné a navíc zpravidla ani neuvádějí, jak by to provedly. Hledám si tedy stranu, která mně bude v PSP vadit nejméně, a to tak, že postupně vyloučím strany, které mně vadí nejvíce.
Vadí mně přímá demokracie, takže vylučuji strany: NS-LEV21, Úsvit, Změna.
Do třeba i jen potenciálně velkých stran se cpou mně nemilí podnikavci, kteří chtějí ke svému osobnímu prospěchu zneužít vytvořené koalice řízené právě velkými stranami. Za takové strany pokládám: ODS, ČSSD, TOP 09, SPOZ, Úsvit a ANO 2011.
Jsem už starý pamětník a mám dobrý důvod nevěřit KSČM - následnici KSČ. Ta měla taky lákavé proklamace, ale jen dokud nebyly prověřeny praxí. Úsvit bych sem taky řadil.
Hlavu vzhůru a Suverenita jsou možná právně různé strany, ale ta Bobo a Klaus se ideově vyskytují v obou. Tuším v tom jakousi vychytralost, která je obvyklá i u těch obou osob.
Svobodní se chtějí osvobodit i od EU a podporu vidí i od Klause. Ani ta osoba, ani ta tendence strany můj zájem nevzbuzují.
V tradici Zelených je umanutost na náhodné speciální oblasti. Jednou jsou to freony, jindy velryby, fotovoltaika, jaderná energie, atp. To není koncepční politika.
Soukromníci a Dělnická strana jsou strany stavovské. Nepatřím do těch stavů.
Koruna česká je spíše hypotetickým návratem do starých dobrých časů, proto zůstanu ještě raději nějakou dobu republikánem.
Piráti mne upoutali tím, že si uvědomují význam informací i jejich elektronické interpretace, a to i ve veřejné správě. Jako jediní poukazují na to, že produktivita práce vyspělých zemí je již tak velká, že je třeba včas řešit problém čím zaměstnat nadbytečné lidi a jak je udržet v zájmu o práci. Obojí pokládám za velmi významné a převyšující programové excesy Pirátů. Jsou svým mládím ještě příliš revoluční, z čehož plyne ta řada jejich pošetilostí, ale s věkem by jim mohla přibývat naděje na eliminaci toho, co mně na nich vadí, včetně té přímé demokracie.
Rozhodl jsem se volit lidovce, protože si myslím, že jejich očekávaný křesťanský postoj (bez ohledu na aktuální volební program) má mít v parlamentu každé evropské země své místo. Takový postoj ve vývoji evropských společenství (států) by měl být nejen tradiční, ale i perspektivní. Křesťanství symbolizuje Evropu a mělo by to tak setrvat i do budoucnosti, i přes veškeré dnešní migrace. Hájíme-li křesťanský postoj, hájíme Evropu. Liberální „multikukti“ na to časem taky přijdou.

ZPĚT na Rozličné texty