Vzruch kolem DPH


Nedávno schválený zákon o dani nalil vládě krev do žil a sebevědomí do tváře. Opozice vyjadřuje pouze své zhrzení, že k tak zásadní změně došlo bez jejího přičinění, a dokonce proti jejímu úsilí. Nepředkládá žádný argument, jen prázdnými slovy tvrdí, že to co se stalo, je špatně. Malí podnikatelé, za něž opozice prý bojuje, mohou mít však radost i z takové agitace, protože čím více utkví lidu v hlavách, že schváleným zákonem vzrostou ceny, tím více je mohou sami zvýšit, aniž by na ně padl stín podezření, že si tak jen svévolně zvyšují svoji marži.
Co si pamatuji, tak se mé životní náklady zvyšovaly i bez tohoto zákona a dokonce i bez ohledu na to, kdo vládl. Taky mně rostly ale příjmy – měl jsem se stále líp. Nejsem výjimkou. O tom dobře svědčí vzrůstající počet hospod, houstnoucí tlachání do mobilů a mnoho dalších ukazatelů pohody.Když vím, že dnes se místo od místa liší cena např. másla či nějaké kosmetiky o 20%, tak proč se mám rozčilovat nad změnou DPH, která cenu ani takto nezmění? Překvapuje mne spíše nespokojenost s přesuny v DPH i u těch, kteří ji programově předpokládali např. sjednocením velikosti daně.
Jsem pravicový volič, ale nedivím se, že mimo mé představy o vývoji společnosti může být i představa jiná. Její správnost vždy potvrzuje až čas a ne prognóza - zvláště ne ta předvolební.

ZPĚT na Rozličné texty