Korupce v naší společnosti


Debata o korupci, moderovaná Erikem Taberym 12.11.2011 v budově plzeňského rozhlasu byla zajímavá jak krátkými projevy od předsednického stolu, tak diskusí z početného pléna.
Alespoň krátce se zmíním o tom, co tam zaznělo, resp. co jsem vnímal já za podstatné.
Korupce v našem státě není projevena jen několika kauzami, ale je to systém, který pronikl až do legislativy, takže vlastně korupce ani není trestná. Politici sice protikorupční působení slibují, ale k vlastnímu konání nedochází. V předvolebním boji tu a tam něco odhalí o protivníkovi, ale výsledný efekt je vždy stejný – rozplizlý a v čase ztracený. I ti občané, kteří vstupují do politiky s jakýmisi ideály, brzy poznají, že je lepší se přidat ke stávajícímu stavu, aby v politice servali, což je pro ně náhle bližší, než ty jejich původní ideály. Nafoukanost či suverenita politiků dosahuje až mezí, kdy i zpochybňují rozhodnutí soudů odkazem, že je nezákonné. Jen nepatrná část vládních aktivit má protikorupční účinek, přestože mnohé kauzy zcela zřetelně tunelují státní rozpočet předražováním státních zakázek. Je tedy jen na veřejnosti, aby sama byla aktivní ať už přes nevládní organizace či zcela individuálně.
Další téma, které mne upoutalo, bylo o tom, že naše společnost nemá vizi. Zakopaný pes je v tom, že politici nemají snahu se dohodnout, ale mají potřebu zvítězit a prosadit právě jen ten svůj názor na cestu, jíž by se měla společnost ubírat.
I v diskusi z pléna zazněly zajímavé postřehy. Osobně pokládám za podstatný ten, který přednesla Yvona Kreuzmannová. Předešla mne vyjádřením názoru, že ne politici, ale finanční oligarchové vládnou společností. Nezbylo mně než doplnit, že to degraduje samotnou demokracii, když lze hlasy voličů přímo nakupovat nebo nepřímo získávat nákladnými mediálními volebními kampaněmi, které vlivným stranám zaplatí. V té souvislosti byla příhodná připomínka, že mystifikacemi politiků je společnost vlastně ponižována. Čurají nám na nohy a to společnost nesmí přehlížet, má-li dojít k nápravě. Jak kultivovat společnost, aby byla vládcům přiměřeným korektorem, to je ta otázka, na jejíž odpověď snad dojdeme, až zcela narazíme na mravní dno. Opatrní v řešení byli i ti, kteří seděli v předsednictvu, vždyť i je někdo platí a jeho zájmy mohou oponovat jen do jisté míry.
Cestou k rozhlasovému studiu jsme si mohli prohlédnout panely s upoutávkou na asi 20 nápadných korupčních kauz. Erik Tabery mně potvrdil, že je ochoten panely zapůjčit k zpracování na naše již zavedené panely k vystavení na veřejných místech v Plzni, o čemž jsem v zápětí e-mailem informoval primátora. Rada města by tak mohla dát najevo svůj postoj ke korupci.

ZPĚT na Rozličné texty