Z diskuse na Facebooku


*V prosinci 2012 někdo vyvěsil na Facebooku Sokratův text: "Demokracie doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem.    ...     Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce. A demokracie jim to umožní.
A až zločinci demokracii ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."
V následné rozvinutější diskusi uvádím postupně i svá stanoviska.
*Taky nemám demokracii rád. Už proto, že zrodila nejen Hitlera, ale i Gottwalda.
*Demokracie není tak stará, abychom si mysleli, že tady bude navěky. Churchila bych taky uměl opakovat, ale ten Sokrates je mně nový tou myšlenkou o demokracii, a taky nebyl blbec. Sokratovi dává za pravdu hlavně skutečnost, že za demokracii chápeme čím dál častěji jen ten její "numerický" aspekt, kdy o cestě rozhoduje hlasováním většina - ta stejná, která rozhodla o Hitlerovi a Gottwaldovi.
*Na dotaz, co je lepší než demokracie odpovídám:
Honzo, nevím; kdybychom věděli všechno hned, tak by náš život rychle utíkal. My dědkové už jsme trpěliví, i když se poznání třeba nedožijeme, ale víme, že nic není konečné, ani ta demokratická forma společenského uspořádání. Ostatně, ten Sokrates vývoj zřetelně naznačil, pouze nedočkavcům moudře nestanovil termíny těch jednotlivých vývojových etap.
*Honzo, vážím si toho, že se mnou diskutujete. Nedávno jsem si posílil své vědomí, když na čísi doporučení jsem v pondělí na ČT2 shlédl pořad "Proč chudoba?" Byl o rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými v demokratické Americe, o lobbystech a jejich nedemokratickém působení, o rychlosti, kterou se mění hospodářská situace ve prospěch těch, kteří jsou bohatí, o faktech, jimiž bohatí ovlivňují politiku, aby působila ve prospěch jejich dalšího zbohatnutí, atp., takže úspěšně pochybuji o Vašich klíčích, kterými se dělí zisky společnost. Nepochybuji o tom, že lze najít příklady posilující i Váš názor, ale přesto tu velkou a mocnou Ameriku bych bral za signifikantní pro hodnocení vývoje. (ČR ji zřetelně úspěšně napodobuje.) Sokratovu dedukci pokládám za nepříjemnou, ale logickou. Ostatně, i Vaše poslední věta je klíčová. Dav v demokracii byl a je manipulovatelný "hloupý a nezodpovědný".
*Honzo, už jsme si asi podstatná stanoviska sdělili, a je dobře, že nejsme zmanipulování do nějakého jednotného názorového proudu. Honba za ziskem se mně jeví jako příznak současnosti. Zisku je ale dosahováno za jakoukoliv cenu, a to je v mých očích špatné. Když si taky po svém odhadnu budoucnost (ač nejsem ani politolog ani prognostik), tak sice nebudeme fašisticky likvidovat ty hloupé a neschopné soutěžit s oligarchy, ale i tak dost na tom, že nebudeme ani brát na ně zřetel a necháme je živořit - vždyť žijí podle jejich schopností v liberální demokracii. Co na tom, že mnozí z nich neměli pouze schopnost krást a chytračit tou měrou, jako ti, co spějí k oligarchům. Už jen dodám, že každá společnost je vedena nějakou ideologií, ať už máme na ni názor ovlivněný nějakou nedávnou zkušeností nebo ji chápeme jako produkt nějaké ideje – třeba aktuálně hledané. Až budeme mít letoru Švýcarů, tak snad nebudeme mít ani současné problémy, ale to přestavění naší letory může být obtížnější, než nalezení ideologie pro řešení odpovídající naší letoře.

ZPĚT na Rozličné texty