Dobrovolníci v Plzni


V první prosincové dekádě hostila Plzeň dvoudenní mezinárodní konferenci o dobrovolnictví. Měla svůj dlouhá název, pořádalo ji MŠMT, resp. jedna jeho nevládní organizace, byla pod patronací krajského hejtmana, proběhla v exklusivním hotelu, a přesto měla dosud publicitu jen na webu neziskové organizace Asociace nestátních neziskových organizací.
Program konference byl zajímavý i tím, že svoji zkušenost s dobrovolnictvím přednesli a diskutovali nejen čeští, ale i zahraniční účastníci konference. Někteří přijeli dokonce až z Bruselu. Z hojné škály témat, z nichž mnohá byla projednávána po určitou dobu ve vytvořených separovaných sekcích, mne upoutalo především to, zda dobrovolnictví se napříště budou více věnovat mladší nebo starší občané. Mnohým se jevilo, že ti mladší mají spoustu svých starostí se vzděláním se, s ambicemi, s vlastní rodinou atp. Starší by mohli spíše nabídnout svůj volný čas.
Další téma se týkalo legislativy ať už stávající nebo té, která bude potřebná pro budoucnost. V té souvislosti byla na místě zmínka o nezbytné spolupráci mezi odpovídajícími ministerstvy. Opomenuto nebylo ani jednání o placení dobrovolnické práce, což se může mnohým jevit jako protimluv. I proto vyplynula z diskuse potřeba přesně definovat v legislativě ono dobrovolnictví.
Konference měla smysl a byla přínosem všem účastníkům, což v jejím závěru uvedl jak představitel neziskových organizací, tak zástupce MŠMT. Rozvoj dobrovolnictví, jako formy občanské aktivity, by měl tedy mít v našem kraji nepochybně zelenou.

ZPĚT na Rozličné texty