President o krizi


Pan president Klaus přirovnává krizi k chřipce, která přichází a sama zase odchází, aniž by musela být léčena, což má vyzkoušeno na vlastním těle. Pominu komentář k dalšímu zájmovému oboru našeho presidenta i pochybnosti, zda přechozená chřipka opravdu odchází bez následků. Spíše mne upoutalo toto potvrzení již dříve předneseného presidentova stanoviska, že periodické krize jsou vlastně jen přirozeným projevem dnešních forem hospodaření.
Taky si na poučku o periodických krizích kapitalistického hospodaření vzpomínám z dob výuky marxismu na VŠ. Bylo to v době, kdy kybernetika byla buržoasní pavědou a nějak navíc řídit hospodářství snad ani nebylo třeba, když bylo všechno dobře naplánováno. Dočkali jsme se toho, jak takové hospodaření dopadlo.
Dnes by zase někteří ekonomové chtěli přenechat řízení hospodářství imaginární ruce trhu. Ta by úkol možná zvládla, kdyby šlo jen o ta hlediska trhu. Jsou tu však ještě i lidé, kteří rovněž vstupují do prostředí ovlivněného trhem. To zodpovědný politik musí respektovat. Možná mu stačí si všimnout skutečnosti, že v jiné pozici je exkluzívně finančně zajištěný president a v jiné pozici je nezaměstnaný občan. Ten se totiž může taky snadno poučit, rovněž u Marxe, o roli proletariátu v dějinách; a toho bych se bál.

ZPĚT na Rozličné texty