Další pohled na daně


*Prognostik Zeman nevěří, že nová vláda bude mít dost peněz na svůj ambiciózní program. Asi nevěří, že slibovaný postih rozkradačů státního rozpočtu bude mít výraznější efekt. Svojí proklamovanou letorou je náš prezident socialista, takže rozpočet by rád naplnil progresivním zdaněním podnikatelské činnosti.
Bez ohledu na pravicový či levicový postoj bychom měli připustit, že každý systém, má-li dobře pracovat, musí být řízen; a daně jsou významným nástrojem řízení. V němčině jsou slova pro daně a pro řízení dokonce velmi podobná (daně – die Steuern, řízení – die Steurung). Podnikatelé u nás nejsou progresivně daněni v domnění, že i bez toho bude jejich podnikatelské konání prospěšné i společnosti. Praxe zatím tomu nenasvědčuje. Zbohatlíci pracují především pro svůj vlastní prospěch a ne ku prospěchu společnosti, což je chyba našich politiků, kteří by měli dbát více o celou společnost, a ne jen o ty podnikatele. Navíc se podnikatelé často stávají téměř monopolními vládci ve svém oboru, zcela mimo vliv orgánů státu, což je taky špatně.
Kdyby byla daň výrazně progresivní, tak lze nastavit hranici, za níž se už rozšiřování podnikání nevyplácí, a to by bylo dobře, protože se tak vytvoří prostor pro další podnikatele, což jim bylo ostatně při tom zvonění klíčů slibováno, a navíc žádný podnikatel nebude suverénem. Potom, co byly malým akcionářům zákonem násilně vykoupeny akcie, je podpora nadměrného podnikání rovnou daní, dalším výrazným krokem proti proklamacím z doby zvonění klíčů. Jednu slabinu však tato forma plnění rozpočtu přece jen má. Je třeba zajistit, aby zvýšený příjem do státní pokladny nebyl současně zvýšenou měrou rozkrádán.

ZPĚT na Rozličné texty