Jsou jiní?

Nedávno zorganizovali Rómové v Plzni festival své kultury „Wings of Gipsy“ Trval pět dní a jeho zahájení se zúčastnila nejen školní mládež, ale i řada významných představitelů rómské i většinové společnosti. V ten první den proběhl i zajímavý seminář – opět se zastoupením obou etnik.

Celé akci předcházela natolik nápadná reklama, až je s podivem, že se neobjevuje žádná výraznější zpráva o tom, jak nakonec festival skončil a čím vším koho potěšil či v poznání obohatil. Mohl být i příležitostí k otevření diskuse o závažné sociální tématice. Nikdo nevyužil prostor otevřený festivalem k tomu, aby dále rozvíjel pronik obou kultur. Kdo to měl udělat? Rómští intelektuálové nebo kompetentní politici veřejné správy?

Od Rómů jsme se mohli při té příležitosti dovědět, jaká je jejich představa o soužití s majoritní společností, co je nezbytné si uchovat z jejich tradic i dnes, a třeba i to, co právě u některých z nich způsobilo, že nejsou svým projevem nijak odlišní od většiny ve společnosti. Čech by byl asi náchylnější k širšímu a systematičtějšímu pojetí, které by uměl doložit i nějakou odbornou studií (Gabal). Asi by upozornil, že i většinová společnost má své problémy – své bezdomovce, neplatiče nájemného, narkomany, zloděje v kravatách, atp. Kromě Rómů by připomněl i další menšiny, které jsou hodny pozornosti, ať už jsou motivovány anarchií, nacionalismem, nevázaným technem či jinak. Kde ale je ten společný zakopaný pes? Laikovi se zdá, že podstatným faktorem bude nedostatečnost nejen ekonomická ale i mravní. Ta i ta je způsobena přehlížením nedostatečné výchovy a nelibostí k řádu. Náprava situace je stále ještě ekonomicky i mocensky řešitelná. Nůžky se však varovně rozevírají, neboť bezstarostnost je lákavá a odvahy k rozhodnému činu ubývá.

ZPĚT na Co jsem publikoval