Z mých vstupů na Facebook – duben


*Diskuse neotevírám, jen se k nim připojuji.
*Noví politici, kteří ještě nelžou a nebojí se projevit svůj osobní názor, to nemají jednoduché, protože média si stojí především o dramatizaci postojů, a otevřenost politiků jim k tomu skýtá prostor. … Nadšenci v politice skutečně jednají amatérsky – proti ustáleným zvykům, ale po naší zkušenosti se stranickými profesionály v politice, bych jim přece jen intermezzo dopřál.
*Jsem sympatizant Pravé volby pro Plzeň, která je politickou stranou s ambicemi jen v komunální politice Plzně. Do Evropského parlamentu tedy nekandiduje – tam ji nehledejte. Nepochybně však o to intensivněji se již připravuje na volby komunální.
*V ohlasu na článek Jiřího Wiegla připisuji: Jen podotknu, že ti zvolení straníci jsou zvoleni ne chytrými, ale manipulovanými voliči (od toho je volební kampaň) a ti „nezávislí“ jsou nezávislí na stranických lobby (vychytralost je snadno doložitelná ještě nedávným dělením medvěda) ale jsou závislí především na zákonech a řádu vůbec. To Klausovci, kteří způsobili např. privatizaci bez náležitého zákona, jen těžko chápou. Jen dodám, že tehdy získané akcie mně byly později vyvlastněny proti mé vůli s akciemi podnikat, což byl privatizační záměr málo zákonem zajištěný. … Jestli je někdo zklamán s prací politiků, tak není divné, že začne volat po jiné formě řízení společnosti – třeba nestraníky se zkušeností řídit velké (hospodářské) společnosti. Je to pořád lepší než když se vlády ujme diktátor – byť davem tolerovaný, ba i oslavovaný. Za takového diktátora pokládám i demokraturu, resp. opoziční smlouvu, která nevznikla volbou, ale dohodou dvou málem antagonistických skupin, resp. politických stran. I to byl projev té stranické politiky.
*Nedávno někdo dal na FCB text o nevhodnosti prosazování našich představ o společnosti (demokracie) do zcela jinak orientovaných společenstev (Afganistan atp.) Stálo to mnohým za „like“. Pokud místo staré tibetské nedemokracie někdo fandí více násilně nucené komunistické diktatuře, tak a tímto postoji zásadně nesouhlasím a ještě přidávám, že naše dosavadní vztahy s Čínou nejsou špatné, přestože jsme své postoje k ní formulovali méně „vlezdoprdelně“. Diplomacie je totiž taky o umné formulaci postoje.

ZPĚT na Rozličné texty