Končí demokracie?


Výsledky voleb do EP jsou dalším úspěchem pseudostrany odborníků kvalifikovaných v řízení sice velkých společností, ale metodami zcela odlišnými od demokratického systému. Přesto jim voliči věří více, než obvyklým politickým stranám, holedbajícím se demokracií. Asi to bude tím, že mnozí ze stranických politiků ony demokratické systémy hojně zneužívají ve vlastní prospěch. Bude-li se úspěch ANO opakovat i při komunálních volbách, nabízí se znovu utopistická myšlenka o formě řízení společnosti po demokratické éře. Ona ta demokracie totiž nepůsobí v historii lidstva až tak dlouho a ani svým územním rozsahem není tak významná, abychom ji pokládali za nějak výjimečnou. Na svém slabém místě (u nás) se jeví dnes demokracie natolik podivná, že i nestraníci se rozhodli ujat se podílu na řízení společnosti. Je to lepší, než když se o řízení společnosti ucházejí nacionalisté a diktátoři, k čemuž má blízko např. i ta tradičně demokratická Francie.
V daných podmínkách bylo u nás nezbytné vytvořit z nestraníků politickou stranu, resp. hnutí, a tak vstoupit do parlamentu. Je to netradiční krok, ale v době, kdy dění ve společnosti je výrazně ovlivňováno mediálními kampaněmi a zájmy mamutích nadnárodních hospodářských komplexů, je docela možné, že se postupně do řízení společnosti vloží i další odborníci na řízení hospodářských, reklamních a jiných společností, a to i se svými metodami, které odpovídají jejich zkušenosti. Demokracie – parlament – zcela odpadne. K řízení společnosti se budou „dobrovolníci“ sami hlásit (jako ten Babiš) a vybírat je bude v lepším případě třeba „komise starších“, což má v historii už taky jakousi obdobu.
Je to sice pošetilá představa, ale vítr fouká i tímto směrem. Svědčí o tom malý zájem o i ten základní projev demokracie – o volby. Navíc vítězem voleb je nejen ona pseudostrana, ale i nestranické osobnosti v čele politických stran. Je lepší, když úspěšný podnikatel vstoupí legálně do veřejné správy (nepřímo ji již dávno ovlivňuje), než když zdánlivě demokraticky zvolený politik se stane „podnikavcem“ parazitujícím na státním rozpočtu.

ZPĚT na Rozličné texty