„Na kmotry jsme malý páky“


Velká ODS si na svém sjezdu zvolila do svého čela prý to nejmravnější, co ve svém kvalifikovaném členstvu nalezla. Nabízí tak naději, že v naší politice dojde i k odpovídající změně. I další velká strana se té naděje chytá. Co se to děje? Skutečně byl diktát vůdců stran tak silný, že tito „spravedliví“ se museli celou minulou dobu krčit v ústraní? Tomu se nechce věřit. Ta síla ponižující mravnost totiž nebyla ve vůdcích, ale v kmotrech stojících v pozadí. Ti kmotři tu ale stále jsou, a jsou stále silní. Tím, že s Nečasem zavrhneme užívání slova „kmotr“, se ještě jejich vlivu nezbavíme.
A není to problém jen ve vrcholné politice. Stejné kmotrovské praktiky jsou uplatňovány až do úrovně měst či obcí. Zde, v komunální oblasti, může proti nim působit i prostý občan. Již na té nejnižší úrovni - v komunálních volbách - je totiž třeba sledovat, jak se strany programově staví ke svým kmotrům a k podpoře jejich „podnikání“.
Neprotestuji proti podnikatelům opírajícím jejich úspěch o profesní um. Protestovat je ale třeba proti úskokům těch, kteří se obohacují svým politickým vlivem. Stávající právo jim to umožňuje, ale ty zákony a předpisy si právě oni nastavují v politice, a to i v té komunální. Tam je třeba stavět první zábrany kmotrům.
Podnikatelské klany jsou dost silné. O jejich řádné problémy se nemusejí starat zvolení zastupitelé města. Tam nemusejí mít své přímé ani nepřímé zastoupení. Připomeňme si to, až budou volby. A sledujme struktury volené i na místních sněmech politických stran, abychom viděli, kam až sahá Nečasův záměr ke zmravnění politiky potlačováním kmotrů.

ZPĚT na Rozličné texty