Rozhodují křesla nebo argumenty?


Naši dnešní zastupitelé snad ve všech orgánech samosprávy stále ještě nenabyli poznání, že demokracie je něco více, než jen sčítání hlasů. Domnívají se, že k prosazení toho, co je pro společnost užitečné a správné, stačí jen vytvoření koalice s nadpoloviční většinou hlasů, a tím je zajištěno demokratické vládnutí. Takové demokracii by ale slušelo spíše označení demokratura. Připomíná totiž nedávnou dobu minulou a má s ní společnou nejméně jednu slabinu.
K automatickému schvalování zákonů a nejrůznějších opatření jsou totiž suverénní koalici předkládány podněty a zákony jak to koho zrovna napadne, resp. jak to kdysi napadlo diktátora. A protože si ještě ani dnes neumíme zvolit lidi převážně moudré, tak i ty nápady jsou často pošetilé.
Demokracie je diskuse. Tak si ji kdysi představoval TGM, kterého se i ti dnešní politici často dovolávají. Konstruktivně vedená diskuse je ovšem náročný projev osobností, a těch jako by v našich zastupitelských orgánech bylo nějak poskrovnu.
K dobrému rozhodnutí nestačí jen nezbytná vůle a potřebný počet hlasů. Každý podnět v demokracii musí být totiž vážen vydiskutovanými argumenty a ne jen počtem křesel v koalici. To by naše poslance alespoň dnes už mohlo napadnout po zkušenosti s novou nadšeneckou skupinou, kterou voliči oživili parlament.

ZPĚT na Rozličné texty