Nepeskujme jen komunisty


*Komunismus a komunisté jsou kategorie diskutované v naší společnosti vždy, když se dostává někdo k moci. Neprávem se směšují. Lze souhlasit s tím, že komunismus společnost poškozuje, ať je aplikován v jakékoliv formě, takže je vždy zavržení hodný.
S komunisty je to ale složitější. V tom množství komunistů současných, minulých i dávno minulých, lze v naší společnosti najít nejméně tři lišící se typy. Ten první typ jsou utopisté, kteří věří, že idea komunismu je perspektivní. To není odsouzení hodné, stejně jako neodsuzujeme ty, kteří věří v Boha. Druhým typem jsou ti, kteří ideu ignorovali a stali se komunisty, aby si usnadnili život, nebo aby mohli pracovat či studovat v oblasti, která je zajímá. Je to jakýsi druh podlézání šéfům, což taky není typické jen pro komunisty. Třetím typem jsou zbabělci, kteří neuměli říct ne, když z nějakého důvodu jim přinesli přihlášku do KSČ. I dnes někteří občané zbaběle mlčí, aby např. nepřišli o práci.
Teprve kvintesencí těchto tří skupin jsou ti, kteří ztratili lidskost a skutečně sloužili komunismu. Zaslouží si opovržení i bez soudu a dbejme, aby se právě tito nedostávali do vedení naší společnosti. Představa, že se komunisté provinili už tím, že přispěli k četnosti třídy vládnoucí nad zbytkem společnosti má trhliny, uvážíme-li, jak poměrně málo komunistů bylo v SSSR, když krutost jejich vlády byla největší. Ta komunistická kvintesence zneužívala moc nedemokraticky, takže na počtu jejich členů vůbec nezáleželo.
Nerozptylujme své úsilí o nápravu společnosti obecným peskováním výhradně komunistů za konání, které je vlastní i dalším občanům naší společnosti. To totiž vytváří spíše dojem, že nám stojí v cestě kdosi, na jehož kvality sami nemáme. Při hodnocení komunistů hledejme a zveřejňujme výhradně to, čím skutečně nemravně sloužili komunismu. I když se už gulagů bát nemusíme, těmto komunistům tvořícím tu kvintesenci se vyhýbejme.
U všech zbylých občanů, které si je pak vybíráme pro vedení společnosti i na sebenižší úrovni, posuzujeme jejich zkušenost, schopnosti a obecnou mravnost. Mám totiž takový dojem, že si udržujeme obecné opovržení nad komunisty, aby nás snad nenapadlo aktuálně posuzovat současné negramoty v politice a vychytralé podnikavce.

ZPĚT na Rozličné texty