Druhá prázdninová esej


Vyspělé státy chtějí svojí kvalitou vyniknout nad ostatní, i když jim na to vlastní lidské síly nestačí. Neváhají si proto nejmout na práci cizince, a to i za podmínek pro cizince velmi výhodných. Až časem poznávají, že ta vstřícnost cizincům mění jejich tradiční zvyky a degeneruje celou kulturu hostitelů. Sotva lze přikázat vědcům a technikům aby brzdili své vědecké úsilí. Oni to mají pod kůží a strhávají k tomu i podnikatele a další složky ve společnosti. Věda žene dopředu průmysl i další odvětví a zatím to vyžaduje stále další a další pracovníky. Třeba ještě včas své vědecké úsilí nějak zbrzdíme, rozvoj společnosti zpomalíme a svoji energii vynaložíme i na nějaké mravní aspekty lidského bytí. Ta soutěž o prvenství totiž nehledí na situaci, která nastane v cíli.
Čekají nás horší časy. V dohledu je již technologie označovaná „4.0“, kde automatizace výroby pokročí nad všechny meze a člověk ve výrobě bude hrát skutečně nepatrnou roli, pokud jde o jeho přímou účast ve výrobním procesu. Pracovníků nebude náhle zvýšená potřeba. Výroba, jako hlavní odvětví činnosti lidstva bude natolik produktivní, že nebude problém držet ty nezaměstnané v pohodlné sociální síti. To že oni ztratí zájem o své zaměstnání je jisté, a v současnosti už ověřené i v naší společnosti. Oni a jejich děti v té pohodlnosti ztratí ale i zájem o vzdělání. I takové signály už vnímáme, aniž by byla technologie 4.0 funkční.
V této situaci je otázka, zda je třeba zvětšovat populaci v Evropě, natož zvýšenou produkcí mimoevropských letor. To už bude nejen degenerace kultury, ale přímo degenerace samotného lidství. Jestliže už dnes získávají diktátoři schopně manipulující davem podporu samotného manipulovaného davu, může vzniknout zbožňovaná pracující elita, kterou může snadno napadnout, že je třeba zmenšovat ten obsah sociální sítě, protože elitu svým chováním už obtěžuje. Jak to provedou, to je to, oč tu běží a co by mělo být naším problémem již dnes – viz konec prvního odstavce.

ZPĚT na Rozličné texty