Odpadky začínají podivně páchnout.


V Plzni svážejí komunální odpad od každého domu prosperující společnosti. Nyní má ale dojít ke změně, kdy už ne občan, ale samotné město bude tuto službu všem objednávat a za ni si nechá od občanů platit. K tomu účelu si založilo speciální organizaci Plzeňské komunální služby, kterou vložilo mezi občana a ty „popeláře“.
Už to samotné se jeví jako zbytečnost nepochybně zvyšující náklady za odvoz odpadků, přinejmenším o platy těch nových úředníků.
Tato nová organizace již vypsala veřejnou zakázku svozovým firmám k obsluze 4 plzeňských rajónů. Požadavky na tyto firmy se ale zdají být přehnané těm dosavadním svozovým firmám, které nepochybně svoji zkušenost už mají. Spolu s dalšími vznášejí podezření, že dochází k chytračení ve prospěch již předem vybrané společnosti, která je má nahradit. Ostatně, s vypsanou zakázkou nebyla zpočátku spokojena ani RMP a ani po některých úpravách zakázku neschválila jednomyslně. Není tedy divné, že stížností v té věci se již zabývá ÚOHS.
Jedním z argumentů toho nového úřadu je prý požadavek mít silného partnera. Nedej Bože, aby byl tak silný, že bude v Plzni jedinou svozovou organizací. Takové podniky již v Plzni máme. Jsou sice úspěšné, ale děje se tak na úkor města, kde nemají konkurenta.
Počet takových podniků není třeba rozšiřovat, zvláště když stávající systém funguje.

ZPĚT na Rozličné texty