Čeho se obávám


Čeho se obávám aktuálně?
Podivní zbohatlíci disponují prostředky, jimiž výrazně ovlivňují dění v celé společnosti. Tito občané tvoří tu skutečnou „stínovou vládu“. Jsou natolik posedlí svojí touhou po majetku, že v našem státě se snadno mohou stát nástrojem bohatých mocností, které si je koupí k prosazení svých hospodářských a možná i vojenských zájmů u nás. Oficiální představitelé našeho státu tento stav přehlížejí.
Oficiální politici nám vládnou neschopně. Jsou často snadno zkorumpovatelní a jsou bezohledně zaujatí svými vlastními zájmy, když bez studu zneužívají svá postavení. Je to patrné od nejnižší komunální úrovně po představitele nejvyšší. Lid tento stav sice mlčky přijímá, ale napětí ve společnosti se zvyšuje a poslední kapka do plného poháru může být nečekaná – jako v roce 1989.
Majetkové postavení občanů v naší společnosti je nejen nezvykle rozdílné, ale výrazně roste skupina s minimem majetku. Je sice fysicky zdatná, ale ve stávající společnosti se jí nedaří zvládnout vlastní hospodářskou situaci. Tak může tvořit potenciální základnu možné revoluční společenské změny. Taková obava již není lichá.
Čeho se obávám perspektivně?
Snadná migrace osob ředí dosavadní národnostní struktury, jejich tradici i charakter, na což doplácejí především staré neagresivní společnosti, které si nesmyslně hýčkají liberální představy o sociálním vývoji. Mezi ně se řadíme i my Evropané, kteří navíc experimentujeme s nadnárodní Evropou. Udržíme si v této situaci alespoň dosavadní kulturní tradice územních celků nebo nás pohltí kultura zcela jiná - agresivnější?
I dodnes ještě mocné státy se lehkomyslně zadlužují u nedávno ještě podivných mocností (např. USA v Číně), aniž by se obávaly u nás dobře patrné paralely, kdy záměrně pěstované zadlužování jedinců vede k jejich již zcela zřetelnému propadu do područí věřitelů. Bez krve a jiného násilí se stávají naši občané „otroky“. Zadlužené státy se snad podobnému područí vyhnou?

ZPĚT na Rozličné texty