Pošta a její služby.


V dnešní době rozvíjené elektronické komunikace má pošta stále více starostí se svým tradičním uplatněním. Zásilkové obchody jí zřejmě neuživí, tak hledá nejrůznější služby, aby svoji ekonomiku pozvedla. Svoji ekonomiku si vylepšuje i hlavní pošta našeho krajského města Plzně. Ta si totiž nenechává vybírat o nedělích ani schránku č. 1 na své budově. Kde jsou ty doby, kdy alespoň dopoledne byla tato pošta i o svátcích funkční.
Mám zkušenost ze 4. května tohoto roku. Své přání k devadesátinám jsem chtěl na poslední chvíli odeslat v neděli poštou. Nestihl jsem čas nedělního vybírání schránky v sídlišti ani na mně blízké poště, tak jsem odvážel své přání na hlavní poštu krajského města, kde jsem předpokládal, že se schránka vybírá každou chvíli. Zmýlil jsem se. Zdejší schránka se o svátcích nevybírá vůbec. Navíc v informacích o vybírání schránky bylo u neděle lomítko, takže jsem tehdy ani nevěděl, zda to značí průběžné vybírání, či nevybírání schránky.
Ten den, jsem si na Internetu našel adresu, kde jsem vznesl dotaz. Po marném čekání intervenuji po čtrnácti dnech na další internetové adrese. Odpovědi jsem se dočkal v polovině června s vysvětlením, že služby pošty jsou v souladu se zákonem a lomítko vyjadřuje, že schránka o svátcích vybírána není.
Při dlouhém čekání na elektronickou odpověď jsem si pro vysvětlení zašel i na hlavní poštu, kde jsem byl rychle odbaven už mezi dveřmi kanceláře přímo šéfovou pošty s tím, že na takto omezené vybírání schránky mají právo, tak ať se nedivím. Na „mé“ poště byli výrazně vlídnější, a tak jsem se dozvěděl, že si vybírání schránky může pošta v Plzni objednat dokonce u několika organizací, takže, kdyby se každá z nich cestou do centrální třídírny, ať už je na hlavní poště nebo v Křimicích, stavila u schránky č.1, vytvářelo by to přece jen příznivější pohled na služby pošty.
Už jsme si zvykli, že demokracie stojí dost peněz a tak snad jednou přijmeme i názor, že se vyplatí drobnou cenu zaplatit i za službu občanům.

ZPĚT na Rozličné texty