O textech z roku 2002


Texty otištěné v Plzeňském deníku:
8.4.2002 I malé strany mají smysl
Předvolební agitace poukazuje na neduhy velkých stran. Nežadoucí je soustředění moci.
15.2.2002 Chceme v Plzni muzeum loutek?
K vyhlášení roku Josefa Skupy a Jiřího Trnky. Malý zájem zastupitelů o zřízení muzea v domě na nám. Republiky č. 23 a jejich výmluvy.

Texty nabídnuté, ale nepublikované:
17.10.2002 Stanovisko k volbám
ODA již presentuje jen svoji existenci. Mohla doufat jen v pravicové voliče, kteří nepodpoří velkou pravicovou stranu z obavy před její velkou mocí, kterou je schopna zneužít v prospěch jen strany a ne celé společnosti.
8.9.2002 Město a vesnice
V souvislosti s hledáním názvu pro nový most je kritizována snaha o jeho pojmenování „Nad Nádražím“. Je to přirovnáváno k vesnickým pojmům: Pod lipou, Do polí, Hlavní ulice. Požaduji jméno hodné města zdůrazňující plzeňskou osobnost nebo tradici (Gutenberg, Právovárečnící).
1.9.2002 Sjednotí se strany?
O rozdrobenosti především pravicových stran. Kritizováni jsou liberálové a připomínána je náročnost konservativního projevu (rozvedení hlásají priority rodiny).
10.6.2002 Inzerát ODS
Řada zvučných jmen podepírala kandidaturu politika, který taky už dnes ví, co je ta jediná a pravá vůle lidu. I za komunistů se tak chovali mnohé osobnosti. Podpora komunismu občanskou elitou byla větším proviněním na společnosti, než si to ještě dnes připouštíme.
12.5.2002 Skutr
Je kritizován malý ohlas na premiérův výrok o senátorovi Žantovském (není uveden). Jak velká musí být hrubost premiéra, aby byla společensky natolik neúnosná, že zvedne vlnu nelibosti, která nezdvořilého vůdce konečně smete?
27.4.2002 Kolektivní vina
V souvislosti s prezidentskými dekrety je diskutován fenomén kolektivní viny. Neměl by nám splývat pojem Němec a fašista. Vždyť ani my pod vládou KSČ jsme nebyli všichni komunisty.

ZPĚT na Rozličné texty