O textech z roku 2003


Texty otištěné v Plzeňském deníku:
15.9.2003 Učitelé.
Podpora požadavku učitelů na zvýšení platů. Diskutovaná je však rychlost s níž se to má dít.
6.8.2003 Právo šlechty a lidu.
V souvislosti s požadavky naší šlechty na vracení majetků (Kinský) připomínám dnešní představy o šlechetnosti. Porovnávám představy dnešní „lidovládné“ společnosti na právo a jeho naplňování zdůrazňující především ohledy na dnešní vlastníky majetků ať už šlechty nebo i jiných, jímž byl kdysi zkonfiskován (Němcům, exulantům). Vzpomenuto je nabytí státního majetku privatizací.
17.6.2003 V divadle nebyl jen Větrovec.
V ohlasu na 50. výročí měnové reformy a průvodních manifestací v Plzni vzpomínám Bohumila Vávru, který byl rovněž plzeňským hercem, ale na opačné straně morálky, než byl Větrovec. Iniciativa k jeho ocenění městem vznikla spontánně při zahájení výstavky k 80. výročí rozhlasu, jíž se B.V. zúčastnil. Je popsána historie tohoto úsilí, do něhož byla výrazně zapojeno Centrum neziskových organizací Plzeň.
4.4.2003 Ještě Hurvínek, Spejbl a Skupa.
Stanovisko k autorství loutek soudem připsané manuálnímu tvůrci kritizuji odkazem na zakořeněný názor, že tvůrcem všeho je vlastně dělnická třída.
17.2.2003 Komunisté Sokola nepodpoří.
Smířlivý postoj Sokola k Němcům děsí komunisty. „Zmizí-li totiž s novým presidentem nenávist k Němcům, jako již dávno zmizela nenávist k Švédům – kdysi taky pustošícím naše země, tak snad už mezi lidem dojdou k opovržení i nedávné skutky komunistické diktatury, ….“.
14.2.2003 Volba presidenta občany.
Kritizuji volání lidu po přímé volbě presidenta upozorněním, že lid si neuměl zvolit ani parlament, tak kde bere tu jistotu správné volby presidenta.
13.1.2003 Presidentská milost.
Kritizuji volání po početnější instituci, která by jakýmsi řádem nahradila „prezidentskou milost“.

28.1.2003 Most Plzeň – Mikuláš.
V Česko – slovenském časopise „MOSTY“ je uveřejněn můj článek o setkání plzeňských občanů se Slováky v Liptovském Mikuláši. Akci zorganizovala nezisková organizace Dětská nadace s podporou Magistrátu města Plzně. Na jedné besedě zaznělo, „že právě vzdělání je rozhodující silou při formování pozitivních postojů k jiným národům.“

Texty nabídnuté, ale nepublikované.
4.11.2003 Demokracie a suverén
O vojenském zásahu USA v Iránu, o zástupných cílech stravitelných davu, leč ne zcela korektních i o rozdílném hodnocení davem podobné, ale nerealizované situace s Hitlerem.
14.10.2003 Pochvaly udělení
Pozitivní reakce na Kaňákův článek „Národní park jako archa Noemova“.
24.8.2003 Chtěli se osmašedesátníci rozloučit s KSČ?
Zamyšlení nad 35. výročím vstupu vojsk. „Proč tedy oslavovat ty, kteří cestu nenašli a kterým se dílo nezdařilo?“ .... „Inteligentní a vzdělaný bývalý komunista – byť osmašedesátník – se totiž má zbytku společnosti za co omlouvat. I když nedělal nic horšího, a snad ze členství v KSČ neměl ani žádné požitky, tak v každém případě už svým politickým postojem zpochybňoval soudné myšlení nestraníků. Ti se jen s obtížemi vyrovnávali se svými postoji, když viděli, že i tak vzdělaný člověk, jako je ten inteligentní komunista, pokládá svoji účast ve straně za akceptovatelnou. To nebylo malé poškozování mysli národa. To náramně pomáhalo straně působit na společnost. To je však již téma o roli elit ve společnosti.“
22.6.2003 Lidová demokracie v ODS
Pravomocné odsouzení zastupitele Jurečka „demokratickým“ hlasováním svých členů ODS bagatelizovala a p. Jurečko ze své funkce neodstoupil, protože jeho nástupce by nebyl z většinové party v ODS.

ZPĚT na Rozličné texty