Spěch a úspěch


jsou k zamyšlení. Mnozí už poznali, že při spěchu se často dělají chyby. Ne vždy se na ně přijde včas a důsledky jsou patrné. Svůj hanlivý názor na to prý vyjádřil i J. A. Komnský. U jedinců to není podstatné, buď se ze svého jednání poučí, nebo zůstanou zmatkaři. Horší je to se společností. Příkladem spěchu v konání skupiny občanů, kteří nevěřili v úspěšné jednání, na které nečekali, jsou nejrůznější povstání. Malé skupiny bouřících se povstalců zpravidla podlehnou silnější většině, takže neúspěch.
Příkladem úspěšného spěchu ve velkém byla Hitlerova úspěšná ofenziva na východ. Dost dlouho se jevila úspěšná. Možná by na Uralu poznali chybu toho spěchu i bez podpory USA Sovětům. Sověti by sotva kolaborovali a svými lidmi by Němci tak rozsáhlou oblast sotva stačili obhospodařovat. Připomínám to, abychom se neradovali z dočasného úspěchu jakéhokoliv spěchání.
Dnešní doba uspěchaná je. Produkujeme rozhodnutí nejen rychle, ale až zbrkle, protože nestačíme domyslet a prožít následky svých rozhodnutí a to proto, že nás už tlačí další podněty. Produkovat nové a nové nápady co nejrychleji patří taky k typickým projevům dnešní doby. Za takový příklad pokládám nejen nedávné Němce se svým rychlým odstavením jaderných elektráren, ale i masovější podlehnutí evropských národů „Zelenému údělu“.
V naší historii bylo příkladem urychlené snahy o lepší a spravedlivější společnost Husitství. Nebyla to dobrá doba pro naši společnost.
Rychlá a úspěšná rozhodnutí jsou potřebná v bojující armádě. Zda byla správná je prokazatelné počtem ztrát. Kdo byl úspěšný velitel v boji, ten si obdiv zaslouží a k růstu řídící kariéry má dispozice.

ZPĚT na Rozličné texty