Jak unést rok 2021 bez stresu


Je třeba se smířit s tím, že:
*Žijeme v takové demokracii, která umožňuje prezentaci nejrůznějších postojů k současné situaci, a to i takových, které společnosti chtějí záměrně ubližovat. Není to divné, jako není divné, že jsou mezi námi blázni, lidé nevzdělaní, geniové atp. Ve společnosti jsou totiž i takové letory, které se baví tím, že záměrně škodí, ať řečmi nebo jako např. sprejeři ničící fasády. Je to ostatně i forma hybridní války a jen pošetilí se domnívají, že nastal trvalý mír ve smyslu PAX či Pokoj.
*Smyslem medií není informovat veřejnost, ale dramatizovat každou situaci, což je pro veřejnost lákavější, přestože i zneklidňující, ale tím pádem přinášející zisk, o který jde především. Media je třeba vnímat s nadhledem, nepodléhat jim.
*Vývoj společnosti je rychlý, takže chaos je jeho přirozeným jevem. Nedivte se tomu.
*Společnost si hoví, i když si to nechce přiznat. Stále nemáme dost. Společnost ale nemá ideu, kromě nabývání zisku, a to třeba i úskočnými vychytralými formami. Takovou možnost do jisté míry má každý. Komu to není pochuti, musí se radovat z toho, že je mravně výše než ti vychytralí.
*Letora většiny národa není hrdinná natož revoluční. Jsme spíše chytračící vykukové. Máme kvality mravní i vzdělanostní, takže se máte k čemu upnout, pokud se chceme skutečně v tom směru rozvíjet. Svobodnou vůli stále máme.
Když si toto, co se děje kolem nás uvědomíme a přijmeme to jako nijak podivné, nebudeme mít problém ve společnosti, ve které žijeme a ušetříme si vlastní nervy.

ZPĚT na Rozličné texty