Dvě války


V třicátých letech bylo už jasné nejen v Německu, že Hitlerův záměr aplikovat jeho rasistický postoj je nesprávný a nebezpečný. Byl však tolerován nejen zbrojním průmyslem, ale i davem hojícím se po hospodářské krizi nabytými pracovními příležitostmi i vydováděním se proti Židům. Věčný mír byl motivující po té velké válce dominantním mocnostem ustupujícími Hitlerovi v drobnostech, jakými jim byly Sudety. Snad už začaly pochybovat o věčném míru, snad už začaly taky výrazněji zbrojit, byť na příkladu napadnutého ČSR vyzbrojeného ke své obraně, to zas tak povzbudivé nebylo.
Hitlerova idea byla silná a strhla jeho národ. Intervenoval a chytračil třeba i s SSSR. Jakou ideu měly demokratické státy? Jen ať neteče naše krev, to byla asi i ta naše idea. A skutečné mocnosti? Probuďme se, Hitler je silný a zlý. To poznali Angličané dbalí smluv u Dunkirku už v r. 1940, Francouzi ve vlastní zemi, a následně i Rusové. To už bylo moc i na Evropě vzdálené USA. Výrazně rozšířily pomoc Evropě v ochraně moří, přestože měly už dost vlastních starostí s Japonci. Evropa je nemusela zajímat, ale uvědomovali si konečně, že zlo je třeba potírat i když se jich bezprostředně netýká. A tak nešlo jen o zbraně, ale nakonec výrazně přispěli v boji proti zlu i svojí armádou. Trvalo to dlouho, ale šli do toho.
Napadení Ukrajiny Ruskem začalo taky jakýmisi „Sudety“. Tu metodu má Sovětský svaz a jeho dědici dávno vyzkoušenu a promyšleně aplikovanou pátou kolonou nejen ve státech, které s Ruskem sousedí. Světová revoluce je stále jeho ideou, jakkoliv občas takticky utajovanou. Imperiální politice ta idea dobře vyhovuje. Nebezpečnost státu s národem vypěstovaným Leninem a Stalinem byla dlouho bagatelizována i když vnímána byla. Strach z války proti zlu byl vnímán jen v tradiční ozbrojené formě války. Ta dnes není nutná. Těch forem hybridní války je mnoho, ale i ty přinášejí újmu nejen nepříteli. Vyžadují uskromnění, a k tomu je v dnešní době už nepřekonatelný odpor snad v každé společnosti. Pohodlí a snadný život je tak lákavý, že mnozí neváhají riskovat vlastní život, aby se dostali tam, kde takové podmínky očekávají. Ti, kteří by se pohodlí a požitků snad mohli zbavit, jsou teprve nevrlí. Navíc zisk v podnikání motivuje k přehlížení všech jiných podnětů.
Nepřítel, ač zřetelně zlý je bagatelizován i mnohými, kteří ho mají přímo za dveřmi. Opět se čeká, opět se staví na naději, že podobně jako v WWII nebude USA jen podporovat ty bojující napadené státy a vstoupí do zřetelného konfliktu. Musí mít ale motiv. Jestli Rusko použije jadernou zbraň, pak by motiv byl. Šlo by o záchranu civilizace. Tak ničivou zbraň v rukách tak neohrabané armády prezentující se na Ukrajině, je nebezpečná i pro samotné Rusko, tak snad i pouhý zřetelně vyjádřený záměr použít takovou zbraň by pro USA mohl být podnětem alespoň k zřetelnému projevení války hybridní.

ZPĚT na Rozličné texty