Z mých lednových textů na FCB



*K Huawei: Stále se mně jeví jako lepší být v očích kdysi komunistického prognostika na straně „užitečných idiotů“ podporujících bližší společenský řád, než být zaujatým agitátorem imperiálního rozvoje společnosti s komunistickou diktaturou.
Blafoval Filip, když přirovnával HW ke stolu (a SW k papírům na něm). Každý HW ke své základní funkci potřebuje svůj osobní SW a jen těžko lze odhalit, když současně s ním je v HW přihozen i SW špionážní. Je pravda, že tak se může chovat každý dodavatel HW, ale je na politicích aby poznali, kdo z dodavatelů je větší nepřítel, jehož záměry nám mohou ublížit.
*K Zemanovi: V diskusi o Zemanovi: Svými prognostickými kvalitami se chlubí, ale tu prognózu KSČ dobře netipnul. Ne tím, že by se KSČ neudržela v mysli, ale neubírala se Dubčekovou cestou, což byl asi Zemanův odhad či důvod ke vstupu do KSČ. Ale to je jen můj amatérský odhad.
*Anglie: Poslední dva dny nabídly prostor publicistům omílajícím mnoha způsoby jedinou věc – co bude dál. Mne upoutala věc jiná. V demokracii zakořeněné v Anglii snad už od věků dochází k potížím z demokracie vzešlým. Opět je tu ta svobodomyslnost politiků i davu. Dav svobodně rozhodl bez kvalifikovaných znalostí a politici mají ze vzniklé situace především příležitost ke stranické exhibici. Situace státu je až na druhém místě. Na prvním místě je možnost projevit svůj osobní postoj k věci, a ten prosadit. To je ta bída dnešní liberální společnosti. Dohodnutá jednotící idea není módní a snad už ani neexistuje, aktuální je osobní vítězství.
*K rozvodům: Společnost se vždy vyvíjela – měnila se v souladu s nabývaným poznáním a možnostmi. Pro dnešek je mně signifikantní skutečnost, že neopravujeme, ale měníme. A to se projevuje i na stavu rodiny. Nestydíme se za svůj neúspěch při volbě partnera, ale opouštíme ho, byť s ním máme i dítě. Opouštíme partnera bez ohledu na dítě, které jsme s ním vytvořili. Často takoví lidé vstupují i do politiky, kde chtějí vést mnohem větší společnost, aniž zvládli tu její základní jednotku. A nejde mně o ty neschopné manžele, jde mně o to dítě, které bude tvořit další generaci. Že se na něm odrazí jeho stav v době raného mládí, to umí psychologové i vědecky doložit, ale i prostý laik si vzpomene na nářek nad dominantní feminizací školství.
*Němci o ústavnosti dětských manželství: Evropská dětská manželství středověkých vládců nepochybně motivovala soudce ke vstřícnosti, když je dnes Evropa vystavována intervenující málem taky středověké kultuře.
*“Babiš stojí a padá na úspěchu EET“: Tak na to jsem zvědavý, kdy se tak stane. Rychlost vývoje rozděluje společnost na ty, co té rychlosti stačí a na ten zbytek. Připomíná to zavádění strojů do výroby, což byl taky vývojový skok, který mnozí dělníci neunesli. V zahradní restauraci jsem si objednal oběd. Dívčina si to zapsala „do mobilu“ a odešla si hrát s dítětem jiné návštěvnice restaurace, což mne zneklidnilo. Přesto jsem měl po chvíli oběd na stole i s vysvětlením: Už když jsem si objednávku zapisovala, tak to věděl i kuchař. No a podobné je to i s EET a berňákem. Pro řemeslníky je to krám navíc, podobně jako mobil, který si hýčkáme.
*K restitucím: Statistické a smluvní hodnoty asi nemusí být totožné. Při těch úvahách o škodlivosti církve v minulosti mne vždy napadne, jak by naše země vypadala bez vlivu církve na společnost. Asi tak chudá jako by byla Amerika vystavěná jen na Indiánech a jejich tradici. A když nebudu počítat jen stavby, tak to se teprve podiví oponenti církví. (Dobrovský, Mendel, atp.)
Nejsem právník ani restitucemi zaujatý, jen mne napadá, že při obchodování třeba s lesem je jiná situace, jsou-li si partneři rovni, nebo když cenu ovlivní i ušlý zisk, který po 40 let pobíral zloděj.
*K výkazu ztrát za II. války: Je dobré si všimnout, že jedině USA nebojovaly za svoji zemi, ale za své přátele. (Pominu-li spíše jen vojenské ostrůvky.)
*Volno na Velký pátek diskriminuje ostatní: Z hlediska současnosti, kdy se víra bagatelizuje, by bylo dobré, kdyby se ctila alespoň tradice – ta Rakouská je výrazná. Ale možná je to jinak. Víra se nebagatelizuje, naopak se jí nadbíhá snad už i ze strachu, akorát to není víra pro Evropu tradiční, ale je to víra muslimů.

ZPĚT na Rozličné texty