Volba prezidenta


Rok 2023 začal ostřejšími aktivitami kolem volby prezidenta. Byla to opět příležitost poznat jakou společnost my občané tvoříme. Jsme různí a převážně manipulovatelní, proto ta až přehnaná agitace měla určitý smysl. Media jsou v nástrojem manipulátorů, proto je o ně takový zájem. Prezidentským kandidátům se manipulující agenda taky hodila. Ne každý si ale mohl zaplatit kvalitní PR. Dva nejúspěšnější kandidáti z 1. kola měli na PR štěstí, ať už si ji opatřili jakýmkoliv způsobem. Výrazně se odlišili od ostatních kandidátů. Prezentaci měli odlišnou. Jeden byl zřetelný ale neohrabaný populista, druhý kultivovaný milovník řádu, málem stoik.
Nejsme už ve své většině všichni na jedno brdo, jak si kdysi přáli komunisté. Ta volba však zaujala nejen kvalifikované manipulátory, ale díky sociálním sítím se do agitace zapojili i prostí občané. K vytváření a k prezentaci profilu naší společnosti mohl přispět každý, komu se zachtělo. A nebylo to marné, aktivity sledovat a třeba je i rozvíjet. Rozdíl diskutujících nebyl jen mezi příznivci toho nebo onoho kandidáta, byl i ve formě projevu od vulgarit po nářek nad těmi diskutujícími. Zdálo se, že někteří lidoví agitátoři na sociálních sítích musejí být za svoji agitaci placení, jak byli aktivní i v prezentování a nafukování argumentů, které jsem pokládal opravdu za lživé a banální.
Voliči v prvním kole dali svůj hlas těm, kteří jim byli blízcí svým předvolebním působením. Nebrali ohled na publikované odhady preferencí, které byly i o řád nižší, než byly preference těch dvou nejúspěšnějších kandidátů. Měli za správné doufat, že se za předvolební týden mohou poslední publikované preference změnit, což se taky stalo ale v opačném smyslu u kandidátky Nerudové. Takto vznikla téměř shoda hlasů pro dva kandidáty postupující do druhého kola. Vysoká byla volební účast.
Prezidentem byl zvolen gen. Pavel, přestože skalních voličů měl nepochybně více Babiš. Taky Babišova jistě dobře zaplacená PR byla asi lepší než Pavlova, resp. určitě byla drzejší, což zabíralo u mnohých. Snad pro Babiše pracovali na sociálních sítích i někteří jednotlivci ruské páté kolony. Takové své předpoklady uvádím proto, abych se ujistil, že to s naší společností není tak zlé, když proti tomu všemu jsme výrazně zvítězili při volbě prezidenta, a to především asi jen svojí vlastní životní zkušeností kultivovanou vůlí.

ZPĚT na Rozličné texty