Válka na Ukrajině


Po 2WW byli všichni přesvědčeni, že další podobná hrůza je navěky zažehnána a pošetilci Hitlerova typu se už neobjeví. Po čase nám Chruščov prozradil, že Hitlerovi podobný zločinec byl i Stalin. Dnes jsme přesvědčeni, že k těm dvěma lze právem připojit i Putina, protože rozpoutal na Ukrajině uchvatitelskou válku s netajeným cílem podřídit Ukrajinu své bezprostřední a trvalé diktatuře.
Svět se ozval nejdříve projevy solidarity k Ukrajině, jak je nenáročné a obvyklé. Ale ještě včas se téměř všichni probudil, aby své stanovisko projevili i činy. V tomto konání se pozitivně projevila i naše země.
Ale i tady a teď se taktizuje a kalkuluje, neboť zisk je dominujícím faktorem všude a za všech okolností. Mezi ta opatření „v rezervě“ patří i reakce na Putinův výrok o tom, že může nastat situace, kdy spustí akci, na kterou svět nezapomene. Tak nějak jsem si to zapamatoval, když je asi v obecném zájmu tuto Putinovu větu si ani v médiích znovu nepřipomínat.
Válka vyvolala obvyklé sekundární ohlasy, mezi které nepochybně patří sblížení se s Bohem i těmi, kterým byl vzdálený. Přál bych si, aby jedním z těch ohlasů bylo i vnímání odvahy a odhodlání Ukrajinců bránit svůj stát i za cenu smrti svých bojovníků. To by i nám mělo nějak vlézt pod kůži. Tu kvalitu jsme kdysi měli. Jen vzpomeňte těch, kteří odešli bojovat proti Hitlerovi a těch, kteří statečně bojovali v obsazeném území.
O výsledku války dnes ještě nic nevíme, ale Putin prohrál snad u všech demokratických politiků již dnes a snad se podle toho oni i zachovají i kdyby měl Putin obsazenou celou Ukrajinu svými vojáky. Dnešní Rusko je třeba pokládat za říši zla a podle toho se chovat. Ale spíše trvajícími malými kroky než nějakým revolučním gestem. Ten Putin je skutečně nebezpečným zaujatým bláznem schopným všeho, bude-li si myslet, že už nemá kam ustoupit ze své slávy. Padne-li Putin na domácí scéně, a vrátí-li se Ukrajina do řádného režimu, bude Ukrajina na dlouhou dobu vzorem a nadějí pro lepší časy snad v celé Evropě. (stav 27.2.2022)

ZPĚT na Rozličné texty