Myšlenka jako síla



Jsem věřící katolík, ale nedovedu se srovnat s našimi prosbami k Bohu, jako bychom chtěli Bohu radit, co má udělat ne dle Boží vůle, ale dle lidské vůle. Podivné mně ale je, že ty prosby jsou často jakoby vyslyšeny a naplňovány. Podobná situace je snad i na stadionech, kde je přání podpořeno i pokřikem. Asi to taky funguje, proto hráči raději hrají na domácím hřišti s očekávanou větší podporou těch svých křiklounů. Na hřišti nejsou a přesto se zdá, že působí.
Strženi ideou, což je myšlenka zcela podstatná, jako by nám přibylo síly. Příkladem toho mohou být vojáci RA v WWII. „Za Stalina kupředu“ nebylo jen jalové heslo. Ten Stalin jim za ten jejich boj stál. Neviděli ho, nic jim osobně neříkal, a přesto síla jeho ideje se zdála být účinná. Myslím si, že i zblbnutí davu k jakékoliv aktivitě sugestivním projevem nějakého vůdce je taky příkladem divného působení. Zcela nenápadně působí síla módnosti. O její existenci nemůže být pochyb ať jde o oblékání, aktuální ofousení atp. V té souvislosti by bylo zajímavé zjištění, zda vzrostl počet homosexuálů v dnešní době, kdy je tato skupina osob zřetelně manifestována a propagována. Mění se chování i těch, kteří se už necítí národnostně vázáni ke svému rodišti, ale cítí se být Evropany?
Obřady i sugesce sem taky patří. Víra může být až taková, že vyvolá stigmata – nejsou to podvody. Lze věřit i tomu, že nemoci, resp. uzdravení jsou vůlí a vírou výrazně ovlivněny. Optimismus prokazatelně léčí, to si myslí i kvalifikovaní lékaři. Kde se bere ta síla, která zřetelně působí na člověka?
Einstein kdysi našel vztah mezi hmotou a energií a pochopili jsme, že hmota, jak jsme ji vnímali a energie, jak jsme je vnímali zcela odlišně, jsou vlastně dvě formy stejné podstaty. Snad jednou najdou psychologové podobnou vazbu mezi myšlenou a působící silou. Ten úspěch proseb křesťanů si vysvětluji tak, že oni svojí silou jaksi naplnili tu svoji prosbu. Role Boha by spočívala v tom, že sjednotil to množství věřících k sjednocené myšlence.

ZPĚT na Rozličné texty