Zase něco z FCB



31.1.2020 Epidemie: Hlodavci narušují plány zemědělců, počasí nám mění plány ze dne na den, a na ještě podstatnější zásahy do našich představ o budoucích dnech a rocích upozorňují aktuálně různé epidemie. Je za této situace divné, když vláda předloží plán do r. 2050 jen v základních představách? Ó, jak přesně byly naplánovány někdejší pětiletky, které snad stále lákají některé politiky.
28.2.2020 Panika v obchodech: Bída této části společnosti je v tom, že to nejsou jen důchodci, kteří mají zkušenost s válkou, ke které „pohromu“ koronaviru přirovnávají, ale v tom, že jsou to všeho věku médii zblbnutí občané. Rekreanti: Jde o peníze. Proč by Italové strašili rekreanty koronavirem? Jasně to sdělovali ti, kteří se z lyžování vraceli – byla tam pohoda a ne panika. Ta míra starostlivosti o možnou epidemii asi nebyla přiměřená a vir se množil, což odnesli i Češi.
11.3.2020 Jsem v tom oboru amatér, ale pro své hodnocení beru za podstatné, že jinak se chováme ke známé situaci, na kterou jsme si už zvykli a jinak, až přehnaně, se chováme k situaci nové a neznámé.
14.3.2020 Ti, co prodávali předražené roušky byli taky z Babišova klanu, nebo je ten zakořeněný hon za ziskem vyvolán ještě dávno před Babišem?
16.3.2020 O tom, že v mnoha směrech koronavir píchnul Babišovi není pochyb, ale zatím není doloženo, že ten virus si objednal Babiš.
18.3.2020 Jednou přijdeme i na to, že růst HDP není to jediné kritérium úspěšnosti, chceme-li se cítit v pohodě, ale vir je asi ještě málo na to, abychom to pochopili.
20.3.2020 Je válka. Chtít ve válce koncepční řešení situace, která se mění den ode dne, a to se stoprocentní prognózou do budoucnosti, je přehnané.
23.3.2020 Kdo není dnes chytřejší než vláda? Všichni do toho musíme mluvit, když je ta demokracie. Mimo zdánlivou demokracii tu máme ale i zcela reálnou válku – s tím dosud vítězícím virem. Pamětliv 2. SV, jsem přesvědčen, že fronta nebyla tehdy vedena demokraticky a omezení demokracie bylo i v zázemí.
24.3.2020 Předpokládám, že Číňané neskupovali roušky od vlády – od Babiše, ale od občanských institucí, pro které je zisk rovněž hlavním kritériem úspěchu.
25.3.2020 Skutečnost, že evropské státy reagovaly různě, svědčí o tom, že na překvapivé situace je i adekvátní reakce různá dle letory národa, dle jeho zkušenosti, znalostí atp. Není to adekvátní skutečným neznámým faktům, ale je to adekvátní stupni obecného poznání, resp. odhadu situace. Někdo ji odhadl líp, někdo hůř.
31.3.2020 Taky jsem už dávno vznesl podivení, že je plno řečí o tom, co zanedbal stát třeba vůči seniorům, a není ani zmínka o tom, jak se o své rodiče starají jejich děti. To se prostě v dnešní společnosti nenosí.
1.4.2020 Velké krize nelze řešit „vědecky“, protože zákony jejich průběhu sotva kdy budeme umět definovat. Řešení jsou politická, a proto v různých zemích různá. Který postup byl lepší, poznáme až po ukončení krize, ale ani tam to nebude jednoznačné, protože do hodnocení rychlosti obnovení hospodářství vstoupí i diskutabilní cena (mrtvého) člověka.
14.4.2020 Řád nemá proti svobodomyslnosti šanci nejen u nás ale v celé liberální demokracii. Je proti společenskému úzu označit někoho za nepřítele nebo jeho chování za nepřátelské (proti většinové společnosti). Je to cesta do pekel, ale dokud tam nejsme, tak si toho nevšímáme. Rozhoduje demokratická většina a tu to zatím nepostihuje dost výrazně.
16.4.2020 Pochopím takové stanovisko od politika, který se staví za živnostníky, jen připomenu nářek malých obchodníků při nástupu supermarketů – a taky zkrachovali, jen ten důvod byl jiný, než hlásali. Vietnamci je úspěšně vystřídali, nevytlačili je z pozic, jen ty uvolněné pozice zaplnili. Vzniklá epidemie je výrazná pohroma pro společnost i pro jedince. Nedivíme se, že při ní umírají lidé, ale divíme se, že by měli být poškozeni i živnostníci na svém podnikání.
27.4.2020 Už aby bylo po epidemii a politici se mohli prezentovat programy svých stran.
29.4.2020 Laik sotva může objektivně posoudit správnost konání vlády při epidemii. To ostatně aktuálně nemůže posoudit ani vláda sama, když uvážíme, kolik vlád tak rozdílně konalo v domnění, že konají správně. Jediné, co musíme vnímat jako pravdivé je to, že vláda konala v situaci, která byla pro vládu nejen nová, ale i celosvětová, což od 2. SV nebylo. Alespoň to vnímejme, když budeme diskutovat o nedostatečné připravenosti vlády. Myslím si, že připravenost zvládla lépe než mocnosti svoji připravenost na válku proti Hitlerovi.

ZPĚT na Rozličné texty