Hodnoty


Mimořádné události obvykle provokují k zamyšlení se nad hodnotami, které si pak řadíme podle významu, který jim přikládáme. Pro jedince se zdá být největší hodnotou vlastní život, ale nemusí to být už pravda u lidí starých a trápených nějakým neduhem. Svým způsobem nedbají o vlastní život ani narkomani, ba ani opilí řidiči automobilů. Svůj život dávají všanc ale i vojáci, a to je snad kvalita nejvyšší a hodná úcty a chvály. Ve společnosti jako by ale byla jakási vyšší hodnota, než je život jedince, Jestliže má kultivovaný jedinec jakýsi svůj životní ideál, pak společnost by měla mít svoji jednotící ideu, na které je založena a která převyšuje hodnotu jedince. Obojí je ale vzácné a v současnosti spíše neobvyklé. Ti bojující ukrajinští muži to ale i v dnešní době přece jen připomínají.
Takže jaká idea společnosti je silnější než vlastní život jednotlivce. Co staví jedince až za společnost? Za co je ochoten jedinec riskovat až tak, že přijde o vlastní život. Byla 2.WW jen boj proti zlu páchanému ve jménu nadřazenosti zmanipulovaného národa, nebo byla bojem proti nacistické ideologii, která si získala dav Němců? Hledat ideu v jakémkoliv konání není jednoduché. I záporná idea se totiž ve společnosti objevuje jako nepřehlédnutelná síla.
2.WW nebyla válkou proti nacistické ideologii, vždyť proti tomu hitlerovskému zlu bojovali i Stalinovi vojáci, kteří s jeho jménem v útoku nasazovali své životy. Stalinovi určitě nešlo jen o Hitlerovo zlo, jakkoliv jim byl jeho národ postižen, vždyť sám se choval podobně jako Hitler, navíc i k vlastnímu národu. Zlem Stalin nešetřil. 2.WW ale mohla mít ideu ze strany Ruska v tom, že se Rusku podaří rozšířit svůj vliv o který dávno usilovalo např. formou kominterny. Taková idea určitě není ušlechtilá, ale nebránili se jí ani ti pánové na Jaltě. I těm šlo především o skončení války a ideový prospěch Ruska velkoryse přehlíželi.
Ukrajinská válka ideu má. Ze strany Ukrajiny jde o zachování svéprávného národa a nabízená idea Ruska se opírá o strach z ohrožení sousední zemí. Ta ruská idea je ale falešná a podvodná, neboť vždycky může být soused prohlašován za nepřítele a vůči jemu se pak chovat násilně. Podvodnost takové ideje dobře vyplývá ze skutečnosti, že takto pojatá je vždy ideou imperialistické expanze, což je nepochybně ta pravá ruská idea nejmíň od roku 1917. Rusko je říší zločinnou od té doby zcela jistě. S postupujícím časem je to čím dál patrnější snad i těm, kterým kdysi cosi bylo na Rusku blízké.
Ani v pohodlnosti života nesmíme zapomínat na ušlechtilé ideje společnosti, hledat je a podporovat je. Dnešní Ukrajina nám může být v tom vzorem. Jedinec je vždy součástí společnosti ať chce či nechce a s takovou pravdou mu je společnost nadřazena. V dnešní naší demokracii mu ta pravda nemůže být vnucena, ba ani výrazně vštěpována výchovou. To je ta bída demokracie při kultivaci společnosti.

ZPĚT na Rozličné texty