Volba prezidenta


Můj text pro Anketu Deníku, zda mají prezidenta volit politici nebo občané.
Zeman zneužívá své domnělé pravomoci, aby si upevnil své sebevědomí a uspokojil své mstivé choutky. Umožňuje mu to legislativa, jejíž tvůrci nepředpokládali, že lidem bude zvolen prezident těchto kvalit.
Tradice by neměla být měněna nekvalifikovaným skokem. V době rozvinuté PR je dav snadněji manipulovatelný, než jedinci ve zvoleném výběru, kteří jsou navíc přece jen informovanější.
Ústava ani jiný dokument nestanovují podrobný návod ke konání kohokoliv. To bychom byli roboti ovládaní naštěstí i tak nerealizovatelnou legislativou. Vítr ale tím směrem fouká, dokonce za podpory mnohých, kteří mají potřebu být řízeni, resp. vedeni, což si mohli navyknout za vlády KSČ nebo ve vězení.
Rozdělení pravomoci ve společnosti, je velmi náročná úloha. Nemusela být dobře splněna při vzniku dnešní společnosti – i ústavu tvořili komunisti (ale i Cepl), ale především žádný z nich rozhodně nedohlédl, že aplikaci toho rozdělení budou interpretovat především alfa samci tak výrazní, a to jak v podnikání, tak v politice. Zpohodlněná společnost se navíc tomu nijak nebrání. K naší přímé volbě by bylo vhodné doplnění i odpovídajícími pravomocemi.

ZPĚT na Rozličné texty