Havel a Gottwald


Havel a Gottwald
Na Facebooku, kde se často motám, jsou hojné hany na prezidenta Havla. Přisuzuji je komunistickým pohrobkům ať už skutečným, nebo jen ideovým. Jestliže beru Havla právem jako symbol této nové doby, tak jsem si vybral k porovnání s Havlem prezidenta Gottwalda, jako symbolu jiné významné doby. Gottwald se k přípravě své politické kariéry a k realizaci připravované změny nevzdělával u domácích filosofů, ale v cizí zemi, kde duch kominterny stále trval, a proto komunistického efektu mělo být dosaženo i v naší zemi. Byl vyškolen jako revolucionář opírající se o dělnickou třídu, ale lákal k revoluci proti velkostatkářům i zemědělce falešným slibem, že dostanou půdu velkostatkářů, na které budou svobodně pracovat ve svůj prospěch. Podstatnějším jeho konáním byly procesy a vraždy vlastních soudruhů, které proběhly pod jeho záštitou. Že vypěstoval v zemi dlouho přežívajícího zcela oficiálního ducha sovětské nadvlády, to snad ani tehdejší komunisté nepopírali. Konání pod jeho praporem bylo později natolik ve společnosti neúnosné, že jeho vlastní soudruzi, nejen na domácí půdě, řešili nápravu a snahu o zahlazení jeho činů tím nejkrutějším způsobem.
Zůstává ještě ten morální aspekt. Kdo byla jeho manželka Marta, to v době hany Gottwalda, bylo taky zveřejněno stejně jako zmínka o jeho nemoci s tím související. Jen si vzpomeňte, soudruzi, co všechno jste na alkoholika Klemu vykecali v domnění, že lidu vnutíte představu lepších budoucích časů. Ten vůdce národa nebyl z alkoholu jen v dobrém rozmaru, ale následky byly i zdravotní, zvláště psychické. Vzpomenout lze i vyženění ministerského postu a generálské hodnosti jistým Čepičkou. Jiní, kvalifikovanější než já, by jistě doplnili mnohé další neduhy prezidenta Gottwalda.
Nepochybně jsou oba vzpomenutí prezidenti oprávněnými symboly své doby. Zničit symbol je přirozeným projevem odporu k tomu, co symbol představuje. Je to ale jen aktuální gesto, proto nevymaže z paměti tu dobu stojící za symbolem. Nepodařilo se to strháváním znaků mocnářství při vzniku ČSR, nezapomeneme na komunisty zvláště let padesátých zabitím Gottwalda a nezapomeneme ani na symbolického Havla, bude-li jakkoliv popliváván.

ZPĚT na Rozličné texty