Co je důležité (a proč) pro člověka


Pro dítě je důležité, aby se narodilo do rodiny držící pozitivní tradice, a aby byla laskavá k dítěti. Musí být taky dostatečně hospodářsky zajištěna, aby její hlavní starostí nebylo zajištění obživy. Ty první roky života jsou prý pro vývoj dítěte rozhodující, tak ať je dítěti ta pozornost rodinou opravdu věnována. Není-li dítě zcela zdravé, tím více péče rodičů potřebuje. Často je tak zdravotní porucha eliminována. Výrazně retardovaného chlapce doprovodila jeho matka do ústavu jako pomocná síla, aby mu byla stále blízko. Ten chlapec v ústavu dospěl, je automechanik a má řidičský průkaz. Není to smyšlený příklad, toho chlapce skutečně znám.
Škola nabízí nejen vzdělání, ale rozšiřuje výchovu o další aspekty, protože je důležité, aby už v mládí žil člověk i v širší společnosti, která je dobrá a ne pochybná. Vyplatí se navštěvovat školu kvalitní, i když to představuje pro rodinu zvýšené náklady. Nabídku soužití v kolektivu poskytují i kluby, spolky, sport atp. Kantoři ve škole se taky podílejí na vytváření společnosti ve třídě, a jsou-li dobří, je to pro studenty výrazné pozitivum. S naší třídou si troufl třídní vyrazit z Břeclavi do Tater asi na 5 dní v den měnové reformy se ztrátou 4 hodin proti původnímu plánu. Dostatečné zbytky té třídy se často scházely až do coronaviru – to nám bylo už 80 let. Cizí nám nebyl v dospělosti ani učitelův sklep v Nechorech a navštěvovali jsme svého učitele z měšťanky i v domově důchodců. Takový kolektiv vytvořil ten kantor.
Už při středoškolském studiu by měl mladý člověk tušit, kam se bude jeho vývoj ubírat v dospělosti. Má čas a energii se v tom směru už vzdělávat a rozšiřovat si obzor. Nadcházející práce mu pak bude i potěšením, nejen příležitostí k výdělku. A je lhostejné, zda jde o budoucího dělníka nebo o vysokoškolsky vzdělaného občana. Opět příklad: Vesnický kluk od mládí měl zájem o traktory a další zemědělské stroje, později s nimi pracoval, a nakonec je vystudoval i na VŠ.
Je taky důležité, aby už v ranném věku sledoval dění ve společnosti a zajímal se alespoň o nedávnou historii, protože právě to mu pomůže urovnat si hodnoty tak, aby i aktuálně dovedl zaujat rozumný životní postoj. Zájem o politické dění není na škodu, protože tak spíše nepropadne davové hysterii, která osobnost degraduje. Přímé zapojení do politiky, alespoň komunální, ho sblíží s problematikou společnosti a nebude situaci hodnotit jen ze svého osobního pohledu. Nejen pro osobní význam, ale i pro společnost, ve které žije, je důležité, aby pokládal svoji rodinu za podstatnou složku vlastního života a podle toho se taky choval. V této době bude mít nepochybně řadu podnětů, ale ty ať realizuje pozvolna, spíše malými krůčky, žádnými revolučními skoky. Jen tak napáchá jen zanedbatelné škody ve svém životě.
Nejvyšším posláním člověka je vytvoření další lidské generace, a ne, jen vytvoření, ale i správné vychování svého potomstva. To ať přináší jedinci největší životní radost. Protože řádná rodina je dnes čím dál patrnějším uměním v soužití, tak tím se směle chlubte. Dosáhnete-li většího společenského úspěchu ať v řemesle nebo ve vědě, pak to už berte jen jako třešničku na dortu. Za své osobní moudro pokládám nalezení toho, na co stačím, bez přepínání svých schopností. Nepřináší to obdiv či pozornost společnosti, ale prospívá to zdraví.

ZPĚT na Rozličné texty