Stát a soukromník.


*Už nejen nemocnice, ale i horníci mají problémy s dofinancováním svého provozu a nezbytně potřebují, aby potřebné peníze jim dodal stát. Mám na mysli soukromá zařízení, která podle některých mají být úspěšněji vedená, než ta státní.
Obě formy vlastnictví mají své mínusy. Nezodpovědní (kvalifikačně i mravně nevyspělí) státní úředníci hospodaří ležérně, opomenu-li jejich častou snahu podílet se na zisku, jako by jim státní podnik patřil, a soukromníci hospodaří především ve svůj prospěch, třeba i na úkor státu a jsou úspěšnější, neboť aparát státu je nejen neschopný, včetně politiků, ale navíc i zkorumpovatelný. Aktuálně v těchto dnech by si soukromý majitel OKD přál, aby mu jeho neschopnost, ale spíše vychytralost, dotoval stát, nechce-li stát vyvolat v regionu sociální neklid.
Tak mne v této předvolební době napadá, zda v těch radách soukromých podniků nesedí bývalí komunisté, kteří i nadále spolupracují s KSČM a dělají všechno pro to, aby sociální neklid prospěl volebním výsledkům KSČM, kteréžto straně jsou jakousi pátou kolonou v naší společnosti.
Zatím se Rusnokova vláda odborníků chová k té vychytralosti uhlobaronů kvalifikovaněji, než ty stranické vlády, které soukromníkům předali státní majetek, aniž by smluvně řešili stav, ke kterému nyní dochází. Společnost totiž nemá možnost požadovat na soukromníkovi, aby se podílel svým majetkem na řešení situace, kterou vyvolal svým nekvalifikovaným hospodařením.
Budeme-li mít již brzy příležitost volit si nové zákonodárce a nepřímo i novou vládu, připomeňme si nejen podíl vlád minulých na současném stavu společnosti, ale uvažme, zda volíme osobnosti k řízení společnosti odborně kvalifikované, nejen v politickém pelíšku celoživotně se válející a především osobnosti mravně osvědčené.

ZPĚT na Rozličné texty