Dva průvody


Letošní oslavy státního svátku v Plzni se lišily od mnohých jiných velkých měst pokojným průběhem. Hojně využívaná nabídka zábavy a výhodných návštěv zajímavých objektů během dne neodradila občany od tradiční večerní oslavy na Náměstí TGM. Ještě předtím byly odhaleny tři pylony doplňující znamenitý Nejdlův Památník obětem na Náměstí Míru. Texty na pylonech specifikují ony oběti mezi lety 1914 a1945. Za odbojáře zde promluvil P. Bukovský a při obou příležitostech pak promluvili taky hejtman kraje a primátor města.
Za významnější než projevy politiků jsem pokládal dobrou a pokojnou účast občanů zvláště na slavnosti státního svátku. Jako by se národ alespoň v Plzni sjednocoval před možnou „invazí“ imigrantů. Neargumentovali jsme proti nim hesly, ale naší jednotou manifestující národní hrdost. Potěšující bylo i množstvím zúčastněných dětí – nezbytné naděje pro zachování národa. Průvod valící se na náměstí byl skutečně mohutný, ale přitom byl ukázněný. Nebylo ani třeba nějakých bariér k oddělení davu od probíhajícího řádného provozu na stejné ulici.
Při focení tohoto průvodu nebylo možné si nevyvolat představu proudu imigrantů, jak to známe z televize. Není třeba mít obavy, že by se takto valili zrovna našimi ulicemi. Ať už ale máme jakýkoliv postoj k vedení našeho státu, chci při svátku státnosti připomenout, že naše vláda si nevede xenofobně ale řádně v duchu nejen našich, ale i evropských normativů bránících divokému vstupu cizinců na naše území. To konečně pochopili i ti, kteří kritizovali usměrňování toku cizinců vystavěnými ploty. Dnes se již k jejich výstavbě taky přiznávají. Svojí letorou jsem sice nakloněn k jiné vládě, ale i ta dnešní je hodna při státním svátku projevení naší alespoň přízně, když ne podpory v její obtížné situaci. To jsem si uvědomil v tom průvodu manifestujícím nejen slavenou samostatnost ale snad i vyžadovanou suverenitu a tradici našeho státu.

ZPĚT na Rozličné texty