Roušky a epidemie v mých diskusích na FCB


* Potřebujeme vyrábět a dnes jdeme do rizika s omezováním karantén.
* Jó, svobodomyslným se ve společnosti špatně žije.
* Dramatici dramatizují, když roušku spojují s omezením mluvení. Dramatizují, nebo spíše jen na sebe upozorňují. Ale není to divné, jde jim o jejich práci, resp. o diváky omezené rouškami. Těžko se nám snáší jakékoliv omezování. Zvláště pak těm, kteří nikdy nebyli omezeni nemocí nebo válkou.
* Nedivím se, když epidemiologové a zdravotníci mají jiný názor na situaci než ti, kteří musejí brát ohled i na další hlediska. Nedivím se, že už jsme netrpěliví z dlouho trvajících nejrůznějších omezování na svobodě. Nedivím se, že jsme nezodpovědní k existující epidemii, neboť je to projev naší pěstované liberální svobodomyslnosti. Divím se, kolika lidem je takový momentální stav podivný. :-)
* Těch forem boje za svobodu je opravdu velká řada. Vybrat si lze dle stupně odvahy bojovníka, dle módnosti, i dle vlastní soudnosti. A soudit na míru svobody je zatraceně ošidné. I tam je škála dle míry zodpovědnosti třeba až k anarchii. Někdo za tu svoji volbu tasí meč, jiný jen nese prapor a někteří se k ní jen nezávazně vyjadřují s cílem otupit ten meč.
* To je snad nějaká podpora pošty, protože smysl to nemá, když si respirátor u Vietnamců můžu koupit za 10 Kč.
* Žádné hodnocení nemá stoprocentní jistotu, ani to o rouškách. My opatrní formulujeme svá stanoviska opatrně, takže roušky MOHOU způsobil nejen zdravotní komplikace, ale MOHOU snížit i šíření epidemie. ??
* Já si myslím, že akceptování falešné pandemie i v naší společnosti je rafinovaný předvolební manévr, který má otevřít oči těm, kteří volají: „Méně státu“. Podnikatelé místo toho, aby čestně krachovali, neváhají si brát dary od státu, aby přežili, bez ohledu, zda budou ještě někdy vyrábět. Sebevědomí oponenti státního nařízení o rouškách nepochybně trnou, aby na ten virus nedoplatil někdo z těch odvážných. Vědomě se zařazuji mezi producenty podobných blbostí v té naší FCB-hospodě. :-)
* K blbé epidemii se může alespoň ke své radosti vyjádřit spoustu chytrých kritiků.
* Není divné, že pandemie je využívána k prezentaci politiků. Nejistota v jejím průběhu umožňuje dramatizaci i redaktorům nejrůznějším medií. Obě skupiny chtějí zisk z toho, jak jsou jejich jedinci chytří. Ta první skupina navíc experimentuje, při čemž staví na nejistých základech, jako je chování společnosti, neznalost chování viru, chování ostatních států atp. Ta druhá skupina pouze dramatizuje situaci a ziskuchtivě láká čtenáře.
* Je to dlouhé, ale s většinou textu lze souhlasit. Přidám jen k tomu Babišovi: Ten byl zvolen jako populista díky znamenité PR. V té roli setrvává, takže není divné, že podstatným podnětem k rozhodování mu byla vstřícnost k davu, který nechce vnímat, že epidemie je neznámá a může být i zákeřná. Dav nechce opustit své zvyky, kvůli nějaké epidemii. A to je ta bída dnešní doby. Belgie byla šokována počáteční úmrtností a dnes se chová ohleduplně k té epidemii a je úspěšná, my jsme byli nadšeni z počátečního úspěchu natolik, že epidemii bagatelizujeme do dnešních časů, a odpovídající následky si taky neseme.
* Už se někdo vyjádřil na FCB, že vracel nevyžádanou reklamu např. od KSČM, ODS nebo jiných?
* Švédové se umravnili po stovkách mrtvých v počátku epidemie, zatímco my jsme se rozjuchali nad zvládnutím počátku epidemie tak, že i malé omezení nám bylo na obtíž, čemuž vláda, dbalá vůle lidu, podlehla, což byla chyba. Dnešní politik se snaží zalíbit voličům; správného politika by měla uspokojovat skutečnost, že vede národ správným směrem, ale to by zase nepřečkal příští volby. Pokud jde o tu podobnost s chřipkou, lze namítnout, že covid-19 se dosud neprojevil natolik, že se na jeho vlivu (prognóze) neshodli ani odborníci.
* Jsem důchodce a na zakoupení roušek mám dost peněz. Nedivím se, že jsou roušky využity jako reklama, byť se vším všudy dost drahá. Pro důchodce je drahé i vracení roušek poštou, přesto mnozí na takové gesto přistupují, což pokládám, včetně toho chlubení na FCB, za ekvivalentní tomu konání vlády. Třeba se jednou dozvíme, jaké procento roušek bylo vráceno.
* No, nejlépe je z toho udělat problém, to se člověku opravdu uleví a posune se výš, než je ten blbec odesilatel. :-)
* Přibývá prostých občanů nespokojených s malým množstvím informací, kterých se jim dostává. Méně už je těch, kteří by tyto informace uměli rozumně využít. Rozumně je využít totiž neumějí totiž ani ti, kteří jsou v oboru vzdělaní. Není to divné, ta situace není jednoduchá a zcela určitě není jednoznačně předvídatelný její vývoj. To dobře plyne z rozdílných reakcí na řešení situace po celém světě. Patřím k těm, kteří se spokojí s málem, takže mně docela stačí napovězení, abych nosil zakrytý nos a ústa, aby se necpal tam, kde je mnoho lidí v jedné kupě a abych si doma po příchodu z ulice umyl ruce a abych využíval desinfekce, kde je přístupná, jsem-li v ulicích. Co víc potřebuji a čím víc mohu v epidemii ovlivnit? Budu-li si hýčkat domněnky a zprávy o počtech tu i tam, tak snad můžu soudit na kvalitu konání vlády, pokud ale přijmu, že současný stav je stav konečný, což zajisté není. Všechny další potřebné informace jsou specifické pro konkrétní uskupení ať ve školách či na pracovištích. Takové informace nemohou být obecné, takže je zbytečné je medializovat. Dramatizující redaktoři mají jiný zájem, ale ten s informací tolik nesouvisí. Příkladem žádoucí osobní zodpovědnosti ke konkrétní situaci je nedávný postoj ředitelů základních škol k ředitelskému volnu.
* Je dobré připomenout, že proti rouškám „svobodomyslný lid“ už nedávno protestoval tak výrazně, že jim dokonce i „diktátor“ Babiš vyšel vstříc. Jak to dopadlo, cítíme právně v současných dnech. Pozornější komentátoři si všimnou, že politici mezi tehdejšími protestanty dnes naříkají na Babiše, že jejich křiku vyhověl.
*Rouška je nejen symbolem doby, ale je i dobrým podnětem k osobní prezentaci jak v mediích, tak i na FCB, a to pro příznivce i odpůrce. Má pozitivní vliv u obou skupin alespoň na psýchu, neboť co více posiluje vědomí než pocit, že prezentuji tu správnou věc právě já.:-)

ZPĚT na Rozličné texty