Volba presidenta


Kandidáty do funkce presidenta máme již dva. Oba jsou schopni tu funkci vykonávat dobře. Mnohé ale trápí otázka, jak budou posuzovány kvality uchazečů. Nelze hodnotit příliš vysoce to, jak se kdo zasloužil o stát, resp. o jeho současnou situaci, protože by tím byl diskvalifikován každý nový kandidát a trvale by setrvával ten stávající president, který službu státu má v pracovní náplni. Posuzovat tedy lze pouze všeobecný občanský projev. U stávajícího presidenta je členům parlamentu dobře známý. Od nového kandidáta bychom se ale měli chtít dovědět více o jeho stanoviscích a činech. Projevený nezájem části parlamentu o tyto informace není dobrým znamením.
Podstatnou váhu při hodnocení bych ale kladl na současnou kvalitu uchazečů. Jsme zvyklí ji zjišťovat soutěží. A nemusí to být jen ve sportu – dnes soutěžíme v lecčem. I diskuse dvou osobností může být soutěží. Poznáme v ní, jak obratně a kultivovaně zvládnou soutěžící jednání se soupeřem, jak dovedou zaujat a třeba i prosadit v duelu svojí představou o vykonávání presidentské funkce. Čí presentace bude volitelům bližší, ten v soutěži zvítězí a snad tím i rozhodne o svém zvolení. Bude-li shlédnutí této soutěže přístupné i prostému lidu, tím lépe, ale zcela povinné by mělo být pro volitele.
Při volbě presidenta bude zajímavý nejen výběr a vážení nabízených kvalit uchazečů, ale i vlastní mechanismus hodnocení, tj. volba. Ta už ale nebude obrazem těch dvou kandidátů, ale jen volitelů, potažmo nás, kteří jsem si parlament zvolili.

ZPĚT na Rozličné texty