Tlačte na politiky již dnes


Tvrdohlavost předsedy ČSSD Paroubka při jednání s představiteli vládních stran se mnohým jeví již za hranicí dobrého vkusu. Na drzost jednání politiků jen o malounko menší jsme si sice již zvykli, ale kauza poplatků u lékaře spojovaná s osudem našich vojáků v Afghánistánu je nám přece jen silnou kávou.
Ty poplatky ale skutečně klíčové jsou. Jestli totiž ČSSD neprosadí jejich celostátní zrušení parlamentem a provede jen jejich lokální omezení tu a tam, dle schopností jednotlivých krajů, tak vzniklý chaos nejen postaví kraje řízené socialisty do složité situace, ale především odhalí všem, jak rizikově až podvodně byla pojata volební kampaň ČSSD při volbách do krajů. Tato skutečnost by se mohla i při minimální paměti voličů nepříznivě projevit při nejbližších parlamentních volbách. Toho je si Paroubek dobře vědom a měla by si toho být vědoma i vládní koalice. Pro koalici je totiž Julínkova reforma vlajkovou lodí reforem, a neměla by být tedy zcela potopena. Při tendenci stran jednat jen v rovině buď a nebo, jsou proto poplatky u lékaře skutečně zásadní pro tu i onu stranu.
Stranám tedy nezbývá než jednat jinak a uznat, že to co je důležité pro některou stranu, nemusí být vůbec důležité pro celou společnost. O věcech prospěšných celé společnosti je třeba v parlamentu skutečně jednat, ne jen se tam předvádět.
Ke kultivovanému projevu a jednání musí dotlačit politiky jejich voliči. Není třeba ani čekat na volby. Mnozí přece žijí mezi námi. Již dnes jim můžeme dát najevo svoji nelibost a ptát se jich, zda se za sebe nestydí.

ZPĚT na Rozličné texty