Senioři v zastupitelstvech.


Volby se blíží, agitace je v plném proudu, ale na kandidátkách jako by se strany styděly za důchodce. Tu a tam se některý mihne, ale mezi volitelnými jsou na kandidátce spíše občané mladší. To je dobře, pokud chceme, aby město vedli lidé sebevědomí, aktivní a plni nápadů jak městu prospět. Má to však své úskalí. Mnozí si myslí, že všichni ti mladí aktivní občané budou aktivní především v rozumném směru a ku prospěchu města. Je to podobný omyl, jako když jsme si mysleli, že bude-li někdo soukromě podnikat, tak to bude především ku prospěchu celé společnosti. Je to omyl v obou případech. Potlačit v sobě osobní zájmy, to vyžaduje už skutečnou občanskou vyspělost.
Do zastupitelstva města by měli být zvoleni i někteří aktivní senioři - důchodci, kteří se již nevěnují své profesi a městu mohou věnovat veškerý svůj čas, nejen to placené posezení při schůzi zastupitelstva. Nemusí jich být mnoho, jak by to proporčně odpovídalo tradičně hojné seniorské volební účasti. Několik seniorů nestydící se za označení „důchodce“ by v zastupitelstvu města přece jen být mělo, aby ta očekávaná přemíra iniciativy mladých politiků z různých politických stran nerozkmitala chaoticky veškeré dění v Plzni. Jestli si to voliči v hojném počtu uvědomí, pak svými preferenčními hlasy mohou vyvážené struktuře zastupitelstva napomoct. Nebudou to příznivci malých stran, kteří budou tu svoji kandidátku volit celou, ale i tak ještě zbývá důchodcům naděje od voličů „vybíravých“ a od voličů stran jistých si svým úspěchem.
Zastupitelstva si zaslouží obměnu, ale ta nemůže být totální, má-li být zachována nabytá zkušenost a určitá kontinuita. Ale nespravedlivé by bylo i řízení města jen z pohledu nadšeného mládí. Revoluční změny společnosti totiž škodí, i když se zpočátku jeví jako pozitivní. Tu zkušenost přece máme již několikrát opakovanou.

ZPĚT na Rozličné texty