Opět něco z mých říjnových textů na Facebooku


* Co se děje kolem Karla Gotta, není divné. Gott je typickým představitelem dnešní doby. Byl velmi úspěšný zpěvák populární hudby – hudby, která lid upoutává více než jiná kultura a ještě více než hlubší hodnocení historie. Svého úspěchu dosáhl pilnou prací, ne podvodem, což je navíc pozitivum proti obvyklostem doby. Svého cíle chtěl dosáhnout za každou cenu, což taky není ojedinělé v naší společnosti, vzpomeneme-li si, kolik úspěšných občanů bylo v KSČ, aby se mohli stát úspěšnými, aby mohli pracovat na své myšlence. Gott byl v mnohém typickým představitelem doby, ve které je zábava jedním z hlavních motivů samotné existence společnosti. Po zábavě voláme více, než po vzdělání. Není proto divné, když býval a je i svojí smrtí zneužit pragmatickými politiky. To však už není stanoviskem ke Gottovi, Je to ale obrazem dneška a Gott je jeho typickým představitelem, proto upoutává jeho smrt tolik pozornosti většiny občanů. Už se těším, až diskuse opustí Gotta a bude se věnovat hodnocení navozené pragmatické politiky.
* K polepenému baráku: Je to vtipná akce, i když to aktivisté polepili vlastně městu, ale i město si to zaslouží, víme-li, že barák je zcela nevyužívaný. Komunisté z toho domu už dávno uskočili stranou a jistě se radují, že se aktivisté vydovádějí vzpomínkou na KSČ a nechávají v pokoji KSČM a především nechávají dokonce v obdivu bývalé členy KSČ. Tam je klíč k řešení, ne ve vzpomínce na to, jací jsme kdysi byli. Tak co, polepí snad dnes někdo třeba jen okna současnému sekretariátu KSČM a při tom se nechá fotit a publikovat? ?
* Někteří po zhroucení H-systému šli do rizika, které jim způsobuje problémy. Nejednali oprávněně a jsou posuzováni dle zákonů, ne dle spravedlnosti, či spíše dle soucitu.
* K Zaorálkově stanovisku o r. 1968: Je pravda, že komunisté v r. 1968 působili ve společnosti ještě přímo, ale měli už ve svých řadách určitou rozkladnou opozici. Dnes titíž působí přímo (KSČM) i nepřímo (bývalí KSČ ve vedení společnosti) a společně mají větší moc, než ti v r. 1968, opírající se spíše o moc KSSS. Zcela proti KSČ působil K 231 a média nelze taky opomenout. Která forma zániku diktatury by byla přirozenější, to při dnešních informacích o průběhu dějin a stavu naší společnosti, je oprávněné téma k diskusi.
* K bytům za socialismu. Rád připomenu svoji příhodu. Do nového internátu jsme se nastěhovali s manželkou díky protekci přes kolegova bratra, který byl ve Škodovce významnější odborář. Na 10 m2 jsme žili i s novorozencem, a se sousedy jsme sdíleli chodbičku a malou koupelnu a WC. Pro kus chodby byl společný sporák v „kuchyňce“, kde se vařilo a taky se v té době ještě vyvařovaly pleny. Časem jsme se přestěhovali do internátu 1+1 a po cca 10 letech jsme se dostali i k družstevnímu bytu 2+1. Na to jsme si zvykli natolik, že dovedeme být dnes šťastní i za málo navíc a nemám na mysli jen to ubytování.
*K agitaci na Letnou: Jen přijďte, ať se z pravých úst dovíte, čeho bylo dosaženou těmi předchozími stejně motivovanými manifestacemi.
*K migrantům: Jsme postiženi humanitou. Z našeho slovníku už zcela vymizelo slovo „nepřítel“. A není to jen v tom mezinárodním rozměru. Ani v prostém životě není padouch v opovržení, ale hledá se příčina mimo jeho osobu, která způsobila jeho nepřístojné chování.

ZPĚT na Rozličné texty