Zisk

V každé době nebo v konkrétní situaci je důležité nějaké lidské snažení či nějaká touha, které pokládáme aktuálně za podstatné a stojící před vším ostatním. Ve válce je to touha po vítězství u jedněch a po osvobození a po míru u těch druhých. Podobně je to s touhou po svobodě u utlačovaných, po spravedlnosti u ukřivděných, i v řadě dalších snaženích. Jedno z nich, je ale symbolem dnešní doby a převyšuje jak válku, tak epidemie; je to touha po zisku.
Nemusí to být jen zisk finanční, resp. hospodářský, a je lhostejné, zda mám na mysli zisk osobní nebo zisk společnosti. Ten zisk je ale nejen motivující, ale je i degenerující pro stav a mravy společnosti. Rveme se o vlastní zisk i když tím škodíme většinové společnosti. Příkladem mohou být zdržující odvolávání se neúspěšných uchazečů při výběrových řízeních nebo licitování s cenou pozemků odkupovaných pro veřejné stavby. V globální sféře je to vydírání zaostalejších těmi schopnějšími, a to nejen nedůstojnými odměnami za práci, ale často i ničením jejich životního prostředí. Lze namítnout, že ta touha po zisku se neprojevuje jen v současnosti, uvážíme-li koloniální působení států, nebo plantážníky využívající otrockou práci atp.
Ta dnešní honba za ziskem má formu vychytralou a dominující mezi ostatními snaženími. Se ziskem koreluje moc, ať drobném působení podnikatele na dělníka, nebo v rozhodujícím působení, kdy bohaté korporace výrazně ovlivňují politiku celých států. Ten stav se vžil jako normální a změnu jako by ani nikdo nepožadoval. Takový je stav dnešní společnosti.

ZPĚT na Rozličné texty