Po volbách


Volby byly demokratické bez vážných nedostatků organizačních a bez incidentů. I výsledky voleb byly pozitivní. Předpokládal jsem ještě větší váhu PR ve prospěch ANO, což se nestalo a je to tedy dobrá zpráva pro naději možné demokratizace společnosti. Přirozeným způsobem odešla z PS KSČM. Možná ubývání proletariátu bylo důvodem, proč odešla z PS i ČSSD. Těžko se jí hledal lákavý program pro voliče. Před volbami jsem pokládal za velmi pozitivní projev nejen od ODS, ale i od Pirátů, že pod svá křídla byli ochotni vzít malé strany, které se jevily jako málo volitelné. Mělo to výrazný politický efekt. Právě úspěch těch malých stran způsobil vítězství koalice Spolu, což mne zvlášť potěšilo u ČSL, která jediná bude v PS prezentovat tradiční politickou stranu. U PirátiSTAN je struktura zvolených kandidátů překvapivá. Ty starosty bych volil, nebýt jakési osobní vazby na ČSL, takže radost mám.
Takže momentálně fouká vítr dobře, zvýšil se i zájem o volby, ovšem politika je věda složitá a mazaní politici mívají větší šance než ti slušní. Sestavování vlády bude prvním problémem a působení ANO v opozici taky bude zajímavé.
Vítězství SPOLU nad ANO ve volbách je ale tak nepatrné, že neumožňuje posoudit, zda se už karta ve společnosti skutečně obrací k demokratičtějším časům. Navíc bude řízení pěti stranami složitější než řízení diktaturou, takže s hodnocením bych alespoň rok počkal. Co je ale podstatné a stále málo připomínané, je umožnění vytvoření kandidátky z několika politických stan jen s malým rizikem neúspěchu. Kdo toto vymyslel, i kdyby to byl Kalousek, tak by měl být hodnocen jako geniální politik roku. Tímto opatřením byl totiž poražen Babiš, ničím jiným. Zda by byl schopen v případě vítězství postavit vládu, to jisté není.
Pořád se málo mluví o politických stranách, aby se vžila přirozenost společných kandidátek, v případě PirátiSTAN až nápadně odlišných stran. Jen připomenu podstatné mandáty: 72; 34, 23, 14; 33, 4. Jaká by byla struktura PS při volbě jednotlivých stran si netroufám odhadnout a možná ani v té by Babiš nenašel povolebního partnera, ale přece by to vyvolávalo dojem, že strany se od sebe liší a nejen to, že strany chtějí být v PS. Dnes vytvoříme vládu, podepřenou spolehlivou diktaturu koalice v PS. Ta snaha není nová a je patrná už v komunálu, kde se taky, ale až po volbách, spojují strany bez ohledu na svoji politickou orientaci.

ZPĚT na Rozličné texty