Kovářová


V předvolební kampani předkládala mnohé, co by mne k volbě nelákalo, ale byla tam i zmínka o normální společnosti a o jejím hájení v senátu. Nedávno v Deníku byly již zvolené senátorce věnovány dvě stránky, kde toto téma rozvedla. Je mně to stanovisko blízké, takže, takže i zde z něho vybírám. Tak hned ta hromada zákonů porovnaná s minulými časy, které sice dopodrobna popisují situace, ale zdaleka ne všechny situace a v tolika slovech si advokát vždy najde skulinku, kterou využije, takže o výsledku soudu spíše rozhoduje kauzou zaujatý a dobře zaplacený advokát než mnoha kauzami pronásledovaný soudce, dnes už rozhodující jen dle litery, a ne dle smyslu zákona. Sebepodrobněji deklarovaným právem společnost nezmění ani sociální inženýři.
I její přístup k rodině a k rodinné politice státu mne zaujal. Taky si myslím, že podporu si zaslouží úplné rodiny více než samoživitelky. Pamatuji ještě dobu, kdy takové ženy byly spíše v opovržení. A nemuselo to být tím, že se jí přihodila nežádoucí sexuální příhoda, ale tím, že narozené dítě nebude řádně vychováváno v občana společnosti následující generace a nebude žít v rodině s otcem. Dnes módní odtržení od předchozí generace tomu navíc taky dopomáhá.
Opírala se vlastní zkušenost jako poradce rodinám, takže ví i o nárůstu psychických poruch jak u dětí, tak u dospělých. V tom rodinném poradenství vzpomíná na mnoho skutečností, které už nevypisuji, ale za významné je pokládám. Mně je nejbližší ta, kde dokládá negativní vliv rozvrácených rodin především na děti.
Tak alespoň moje krédo: Sebelépe vypsané právo nenapraví společnost a nezajistí pocit spravedlnosti v očích kde koho.

ZPĚT na Rozličné texty